F-Secure Freedome

Den finska säkerhetsfirman F-Secure är mest känt för sitt antivirusprogram, men har även en vpn-tjänst. Den sticker ut på flera sätt i testet. Det är den enda tjänsten som inte erbjuder månadsabonnemang utan enbart årsabonnemang – även om det är ganska billigt är det inte direkt kundvänligt.

Freedome

Freedome rankar även lägst av alla tjänsterna på That One Privacy Site, bland annat på grund av att det sparas en del loggar och att tjänsten lovar ”komplett säkerhet” trots att det så klart är omöjligt. Det kan alltid finnas buggar i de säkerhetsprotokoll som används, och det finns olika tekniker för att spionera på användare som kringgår vpn.

Vi har ändå valt att ta med det eftersom det kommer från ett välrenommerat företag vars affärsmodell bygger på gott rykte om säkerhet.

Du måste använda Freedomes egna program, och Windows-versionen är en hyfsad enkel historia. Har du en högupplöst skärm blir programmet tyvärr grynigt eftersom det inte stödjer hidpi-läge. Det har dock blivit bättre med tiden och har numera bestyckats med en kill switch som dödar internetanslutningen om vpn-kopplingen bryts.

Hastighetsmässigt hamnar Freedome sist i testet, och har framför allt en markant högre svarstid än övriga. Det är alltså ett dåligt val för till exempel de som vill spela spel över uppkopplingen.

Namn: F-Secure Freedome
Kontakt: f-secure.com
Fakta och mätresultat: Okänt antal servrar i 21 länder. 65 Mbit/s, svarstid: 78 ms.
Övrigt: Spårningsblockering
Pris: 3 enheter: 38,75 kr/mån i 12 månader. 5 enheter: 47,08 kr månad i 12 månader. 7 enheter: 57,92 kr månad i 12 månader.

Ladda ner Freedome här!

plus

Hyfsat billigt.
Enkelt femdagarsdemo utan att skapa konto.

minus

Finns bara som årsabonnemang.
Sparar vissa loggar.
Långsammast i testet.

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10


Hotspot Shield

Hotspot Shield

En av de populäraste gratis-vpn-tjänsterna är Hotspot Shield. Företaget bakom, Anchorfree, säljer även en premiumversion med obegränsad hastighet och genomströmning, möjlighet att välja vilket land du vill ansluta till, och stöd för video hos Netflix och andra (mer om det nedan).

Hastighetsmässigt är Hotspot Shield riktigt bra med en av de kortaste svarstiderna vi har sett (bra för de som vill spela spel till exempel) och snabba nedladdningar. Windowsklienten är enkelt att använda och har en killswitchfunktion (något Macversionen saknar, kan vi påpeka).
Bra val
Hotspot Shield har tidigare varit i en del blåsväder kring integritetspolicy och loggning, men policyn är bättre och tydligare numera och anklagelserna riktades mot gratisversionen. Så om du inte är riktigt paranoid eller använder vpn för till exempel journalistik eller aktivism ser tjänsten ut att ge nog gott skydd.

Netflix fungerar när vi testar både i Sverige och USA, liksom SVT Play, men BBC Iplayer går inte.

Namn:Hotspot Shield Elite
Kontakt: hotspotshield.com
Fakta och mätresultat:Okänt antal servrar i 27 länder. 104 Mbit/s, svarstid: 41 ms.
Övrigt: Killswitch (på Windows)
Pris:117 kr/månad (1 månad), 54 kr/månad (12 månader), 32 kr/månad (36 månader).

Ladda ner Hotspotshield här!

plus

Killswitch.
Snabb.
Amerikanskt Netflix.

minus

Dyrt för korta abonnemang.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Kaspersky Secure Connection

Kaspersky Secure Connection

Kaspersky har, precis som Bitdefender, valt att hyra in sin vpn-tjänst från Hotspot Shield. Men precis som Bitdefender betyder det inte att du får samma hastigheter som med Hotspot Shields egna tjänst.

Hastigheterna vi uppmäter är inte direkt imponerande, även om de är lite jämnare än med Bitdefender. Vi har färre länder att välja mellan, men de viktigaste finns ändå där så det spelar inte så stor roll. Och eftersom svarstiden är god kommer det gå bra att till exempel spela spel och annat som huvudsakligen kräver kort svarstid och inte nödvändigtvis så hög hastighet som möjligt.

En stor negativ sak med Kaspersky är att användaravtal och integritetspolicy är väldigt snåriga, och det ser ut som att du ger företaget tillstånd att samla in väldigt mycket data för att ”förbättra tjänsten” och för att marknadsföra den. Det finns rutor du kan kryssa ur i inställningarna för att sluta dela sådan data, men det borde aldrig ha varit ett krav att godkänna det från början.

Något riktigt positivt är dock priset. Köper du ett år i taget kostar det 229 kronor – alltså bara 19 kronor i månaden.

Namn:Kaspersky Secure Connection
Kontakt:www.kaspersky.se/secure-connection
Fakta och mätresultat:Okänt antal servrar i 18 länder. 47 Mbit/s, svarstid: 41 ms.
Övrigt:
Pris:44 kr/månad (1 månad), 19 kr/månad (12 månader).

Ladda ner Kaspersky Secure Connection här!

plus

Riktigt billigt för årsabonnemang.

minus

Otydlig och frikostig integritetspolicy.
Långsamt.

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10

Mullvad

Mullvad

Mullvad gör ingen reklam för sig, har inga specialerbjudanden eller rabatter för långa abonnemang, och du behöver inte uppge en enda personuppgift för att skaffa ett konto och börja prenumerera. Det är den högst rankade tjänsten av samtliga på That One Privacy Site (med enbart en mindre anmärkning på grund av att företaget är baserat i Sverige).

För att skapa ett konto genererar du ett kontonummer på sajten, det är allt. Gör du det på en offentlig dator där det är omöjligt att spåra dig kan ingen koppla dig till kontot. Sedan kan du betala för abonnemanget genom att stoppa kontanter i ett kuvert och skicka in (gå till en postlåda någonstans du inte vanligtvis rör dig så blir du ännu mer anonym). Med anonymt konto, hög krypteringssäkerhet och utan loggar är det kort sagt den säkraste vpn-tjänsten du kan skaffa.
Bra val
Vi testade Mullvad hösten 2017, men sedan dess har utvecklarna bakom tjänsten släppt ett nytt program för både Windows och Mac. Jämfört med det gamla programmet som kändes lite som ett program för experter är det nya mer i linje med de andra riktigt bra tjänsterna som Nordvpn och Privatevpn. En detalj vi först missade är att killswitch-funktionen numera är inbyggd och går inte att stänga av.

Två saker gör att Mullvad inte är vårt automatiska bästa val för alla användare. Priset är för det första lite högre eftersom du inte får rabatt på långa abonnemang. För det andra fungerar inte amerikanska Netflix.

Namn:Mullvad
Kontakt:mullvad.net
Fakta och mätresultat:248 servrar i 33 länder. 95 Mbit/s, svarstid: 42 ms.
Övrigt:Killswitch, ipv6-tunnel, port forwarding, sock5-proxy för ökad säkerhet
Pris:50 kr/månad (1 månad)

Ladda ner Mullvad här!

plus

Nytt enkelt program.
Mycket hög säkerhet.
Möjlighet att skaffa konto helt anonymt.

minus

Ingen rabatt på långa abonnemang.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

NordVPN

Nord VPN

Testets största tjänst är Nord VPN, med nästan två och ett halvt tusen servrar i 56 länder (näst flest länder efter Express VPN). Det är också tjänsten med det snyggaste programmet – för att välja plats klickar du på landet du vill surfa från på en stiliserad världskarta istället för att rota i en lista. Det gäller både Windowsversionen och versionen för Mac.

Nord VPN är också en av de billigaste tjänsterna i testet, så till vida om du gillar den och betalar för ett långt abonnemang. För korta perioder hör det däremot till de dyrare. Precis som Cyberghost har företaget ofta kampanjer med specialpriser, bland annat nu kring jul. Om du väljer Nord VPN bör du alltså hålla utkik för kampanjer och betala när priset ligger under 3 dollar i månaden eller däromkring.

På funktionssidan har Nordvpn vuxit upp på sistone, och har numera en äkta killswitch som automatiskt bryter all internetåtkomst så fort du kopplar ner (oavsett om det är ett avbrott eller om du manuellt kopplar ner).

Tjänsten har även flera unika funktioner, som dubbel vpn och vpn-över-Tor – båda funktioner som ger ett extra lager integritetsskydd.

Bra valNamn: Nord VPN
Kontakt: nordvpn.com
Fakta och mätresultat: 3300+ servrar i 59+ länder. 100 Mbit/s, svarstid: 56 ms.
Övrigt: Dubbel-vpn, vpn-över-Tor, killswitch
Pris: 11,95 dollar/mån (cirka 100 kr) i 1 månad, 9 dollar (cirka 80 kronor) i ett halvår, 6,99 dollar/mån (cirka 62 kr) i 1 år.

Ladda ner Nord VPN här

plus

Fungerar med amerikanska Netflix
Trevligaste programmet
Unika specialfunktioner som dubbel vpn

minus

Aggressiv marknadsföring
Bara billigt om du köper långa abonnemang

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

OVPN

Svenska OVPN går längst av samtliga testade tjänster i strävan att vara transparenta med hur säkerheten och integritetsskyddet fungerar. På företagets webbplats kan du bland annat läsa om hur serverprogrammet är inställt för att inte kunna spara några loggar alls, och hur själva servrarna är skyddade mot fysiska attacker.

Sedan förra gången vi testade programmet har OVPN utvecklats positivt på flera punkter. För det första är hastigheten förbättrad markant och är nu bland de högsta. Tidigare var prissättning udda med olika priser beroende på vilket språk webbplatsen var på, men numera är prisskillnaden beroende på valuta.

OVPN har också byggt ut sin serveruppsättning med fler servrar i Sverige och servrar i fyra nya länder, däribland USA. Det fungerar ändå inte med Netflix, men det kan ändå vara viktigt för en del andra geoblockerade tjänster som inte är lika extrema som Netflix i sin iver att stoppa vpn-anslutna användare.

Bra valNamn: OVPN
Kontakt: ovpn.com
Fakta och mätresultat: 42 servrar i 6 länder. 103 Mbit/s, svarstid: 55 ms.
Övrigt: Kill switch, dns-kryptering, ipv6-tunnel; multihop och publik ipv4-address som tillval
Pris: 89 kr i en månad, 59 kr/mån i 3 månader eller 49 kr/mån i ett år.

Ladda ner OVPN här

plus

Högst säkerhet av alla vpn-tjänster
Anonyma konton och betalningar
Snabbt

minus

Ganska dyrt
Få länder

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

PrivateVPN

Private VPN

Precis som Mullvad och OVPN hör Private VPN hemma i Sverige. Jämfört med dessa är den billigare och har servrar i fler länder, men tar å andra sidan inte din integritet på riktigt lika stort allvar. Det är dock inget fel på säkerheten, som får högre betyg än Cyberghost och Anonine på That One Privacy Site.

Vill du ha ett billigt abonnemang och inte vill teckna dig för flera år i taget är Private VPN faktiskt testets billigaste tjänst, med 24 kronor i månaden för bara 13 månader – det är lika lågt som Nord VPN tar för treårsabonnemang. Det är dessutom billigast om du bara vill ha en månad i taget, vilket kan vara bra om du till exempel ska ut och resa och bara behöver vpn på resan (för att exempelvis se SVT Play).

Private VPN får också de snabbaste resultaten i vårt test, även om skillnaderna mellan de olika tjänsterna är väldigt små överlag. Det är också en av tre där vi får amerikanska Netflix att fungera, vilket är en positiv överraskning då Netflix är effektiva på att hitta och blockera vpn-servrar.

För normalanvändaren som inte hanterar extremt känsliga uppgifter och behöver absolut anonymitet och maximal säkerhet har Private VPN den just nu bästa kombinationen av funktioner, prestanda och pris.

Inte för Macanvändare

Det här testet har gjorts i Windows och utgår från pc-användare, men de flesta tjänster fungerar lika bra även på Mac (och i mobiler). Private VPN är dock ett undantag då Mac-versionen av programmet saknar kill switch och andra skyddsfunktioner som finns i Windows-programmet. Det gör att vi rekommenderar en annan tjänst för Macanvändare.

PC för Alla Bäst i testNamn: PrivateVPN
Kontakt: privatevpn.com
Fakta och mätresultat: 80+ servrar i 56 länder. 103 Mbit/s, svarstid: 49 ms.
Övrigt: Kill switch (på Windows)
Pris: 8,21 dollar/mån (cirka 73 kr) i 1 månad, 5,63 dollar (cirka 50 kr) i 3 månader eller 4,15 dollar/mån (cirka 37 kr) i 13 månader.

Ladda ner Private VPN här

plus

Billigast för kortare abonnemang
Snabbast
Amerikanska Netflix fungerar

minus

Saknar en del mer avancerade funktioner som några konkurrenter har
Sämre på Mac

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10