Cyberghost VPN 6

Cyberghost har en app till IOS och Android som ger ett väldigt rent intryck. Du behöver inte ens ett inlogg för att komma igång – allt som krävs är att svepa åt höger för att välja den tjänst du är ute efter. Den är också gratis till viss del, och fungerar mer än väl om du inte vill betala.

Genom att svepa hela vägen till höger så kommer du till en ”get started”-knapp. Det är här du väljer vilket land du vill koppla upp dig mot, om du vill gömma reklam (gäller bara premium), vilken server du önskar surfa med. Det hela är mycket flexibelt och det tar inte många minuter innan vi är igång.

ghost

Faktum är att Cyberghost fungerar smidigare på mobilen än på desktop, vilket uppskattas. När vi vill skydda oss i vårt mobilsurfande så ska det gå snabbt och enkelt att komma igång – något företaget klarar med bravur.

Även hastigheten på surfen är helt klart godkänd. Vi klockar in strax under 7 mbit/s vilket räcker gott och väl för lite strösurfande. Om vi ska använda oss av Youtube går det dock en aningen segare, då högupplösta videor kräver en hel del buffrande på så pass låga hastigheter. Vill du få högre hastighet, då är det premium som gäller.

Tack vare det smidiga gränssnittet går det därför att bortse ifrån visst lagg och enkelheten höjer betyget ett snäpp.

Fakta Cyberghost VPN 6

Kontakt:https://cybershield.cc/pcfralla_fs_49ajsskjm.html
Plattformar: Android 6.0, IOS 7 eller nyare
Betalningssätt: Kreditkort, Paypal, Wire Transfer
Maximalt antal enheter: 1 (går att köpa för 5 enheter)
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien:Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal):Olika antal beroende på länder
Övriga funktioner:Surfskydd, spårningsblockering, extra hastighet (premium), reklamblockerare, komprimering av webbinnehåll
Pris: Gratisversion finns, annars en månad för 80 (9.99 dollar) kr eller ett år för 323 kr (39.99 dollar)

Ladda ner till IOS
Ladda ner till Android

Prestanda
Inom Sverige: 6,89 Mbit/s
Till USA: 8,23 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Det går snabbt att komma igång
Gränssnittet är lätt att överskåda
Vettig prissättning

minus

Stundtals seg surf

Betyg 9 av 10

Tunnelbear

Precis som i fallet med pc-versionen, så är Tunnelbear för mobilen en av de mest avskalade vpn-tjänsterna du kan hitta. Hela appens interface är touchbaserat och du sveper fram och tillbaka över en karta för att hitta de länder du vill skapa din tunnel mot.

Tjänsten finns både som betald och gratis, där sistnämnda räcker för snabbkoll av mailen och kanske lite Facebook. En begränsning på 500 MB per månad finns nämligen, vilket gör att Tunnelbear inte är att rekommendera om du vill kolla på exempelvis Youtube.

björn

Om du inte vill svepa fram och tillbaka över världskartan så kan du även välja land i en diskret meny längst ner på skärmen. Här dyker en rad olika länder upp, bland annat Tyskland, Kina och USA, och med ett snabbt klick är anslutningen upprättad.

Tunnelbear presterar också bra, och vi behöver varken köa eller gå igenom långa installationsprocesser – allt som behövs är ett konto som du skapar första gången appen startar. Och om de 500MB som ingår skulle ta slut behöver du köpa ett abonnemang på antingen månads- eller årsbasis.

Fakta Tunnelbear

Kontakt:https://www.tunnelbear.com
Plattformar:Android 4.0.1, IOS 7 eller nyare
Betalningssätt: Kreditkort
Maximalt antal enheter: 5
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: Inga
Pris: Gratisversion finns, annars mellan 55 och 115 kr i månaden beroende på surfmängd.

Ladda ner till IOS
Ladda ner till Android

Prestanda
Inom Sverige:
8,21 Mbit/s
Till USA: 11,37 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Enkelt och lekfullt gränssnitt
Går snabbt att komma igång
Inga begränsningar funktionsmässigt i gratisversionen

minus

Snålt med surf

Betyg 7 av 10

Windscribe

Windscribe är en bra tjänst som hade kunnat vara så mycket bättre. Anledningen är brist på funktionalitet, snålt med servrar och länder och en relativt låg hastighet sett till mervärdet. Dessutom samt det faktum att du behöver ha premiumversionen för att kunna nyttja tjänsten på Android.

På den positiva sidan är mängden data som följer med den gratisversion som vi testat – 2 GB kontra 10 GB. Vill du kunna utnyttja den högre gratispotten så behöver du bekräfta din e-post, vilket inte är någon större uppoffring enligt oss. Och om det inte räcker så går det att gå oändligt med surf för 949 kronor per år.

wind

Däremot är gränssnittet superenkelt, bland annat då Windscribe bara är en vpn och inget annat, och allt som krävs är att du trycker på den gigantiska knappen mitt på skärmen. Vill du därefter välja land och server så görs detta precis under startknappen. Det finns åtta länder att välja mellan – bland annat USA, Kanada, Tyskland och Hongkong, och det är bara de nordamerikanska länderna som har flera servrar att välja mellan.

Hastigheten i sig klockar in på 10,91 mbit/s ner och 4,46 mbit/s upp när USA är valt som land. Sverige går inte att välja. Om tjänsten hade funnits gratis på Android hade vi kunnat acceptera detta.

Kort sagt är Windscribe för dig som bara vill surfa anonymt och inget annat.

Fakta Windscribe

Kontakt:https://windscribe.com/
Plattformar: Android 4.0.3 (endast premium), IOS 8 eller nyare
Betalningssätt: Kreditkort, Bitcoin, Paypal, Paymentwall
Maximalt antal enheter: 1 enhet (obegränsat med premium)
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: Nej
Pris: Begränsad gratisversion, alternativt 95 kr/månad, eller 949 kr/år (80 kr/månad).

Ladda ner till IOS
Ladda ner till Android

Prestanda
Inom Sverige:
Okänt
Till USA: 10,91 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Enkelt gränssnitt
Generöst med surf

minus

Få mervärdesfunktioner
Android kräver premium

Betyg 5 av 10

Hotspot Shield

Hotspot Shield är en av två vpn-tjänster som nyttjar prenumerationsmöjligheterna som kommer med IOS och Android. För den oinsatte innebär detta att du inte behöver starta ett separat konto för att komma igång, och väljer du att fortsätta efter de sju gratisdagarna – då faktureras det direkt via Apple eller Google. För 65 kronor per månad får du bättre prestanda, snabbare hastighet och direktuppkoppling. Inte superdyrt alltså.

För att komma igång så drar du i reglaget som är markerat med ”Disconnected” och precis under den kan du svepa för att välja önskat land att placera tunneln igenom.

hotspot

Det som ingår i gratisversionen är 750 MB per dag i sju dagar. Totalt blir det nästan 5,5 GB data att använda sig av för avgöra om det blir ett köp eller inte, vilket får ses som helt okej i sammanhanget.

Snabb är den också. När vi mätte nådde vi galna 280,1 mbit/s i uppladdningshastighet och 12,89 mbit/s ner. Ingen annan tjänst levererade lika galna uppladdningar som Hotspot Shield vilket insinuerar att det faktiskt inte är en bugg vi sprungit på.

Fakta Hotspot Shield

Kontakt:https://www.hsselite.com/
Plattformar: Android 4.0, IOS 7 eller nyare
Betalningssätt: App Store och Play Store
Maximalt antal enheter: 5 enheter
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: Inga
Pris: En månad för 104 kronor (12.99 dollar), 3 månader för 260 kronor (32,99 dollar), 6 månader för 430 kronor (53,99 dollar) eller ett år för 560 kronor (69,99 dollar).

Ladda ner till IOS
Ladda ner till Android

Prestanda
Inom Sverige:
12,89 Mbit/s
Till USA: 20,22 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Du kan betala för en livstid
Fakturering via App Store och Google Play
Galen uppladdningstid

minus

Gränssnittet är inte det snyggaste vi sett

Betyg 8 av 10

Hola!

Vpn-tjänsten med det sprudlande namnet är faktiskt två saker – en applikation som gör dig anonym via en tunnel, och även en krypterad webbläsare. I appens gränssnitt kan du längst ner växla mellan dessa funktioner och Hola! berättar för dig att webbläsaren kanske inte fungerar med vpn påslaget. Troligtvis handlar det om att två tunnlar som riskerar att slår ut varandra.

hola

Varför Hola! valt denna lösningen är oklart, men en anledning kan säkert vara att de länge marknadsförde sig som en lösning på att kunna se amerikanskt Netflix-material utanför USA, något som bekant inte längre är möjligt. Det går nämligen inte att se på Netflix via webbläsare men ska enligt uppgift ha gått innan.

I övrigt presterar Hola! som förväntat av en enkel vpn – vi får ut 12,52 mbit/s om vi surfar via USA och 14,53 via Sverige. Helt med tanke på prislappen på 45 dollar per år som faktureras direkt via Apples betaltjänst i Apple Store och Androids motsvarighet i Play Store.

Fakta Hola!

Kontakt: http://hola.org/
Plattformar:Android 4.0.3 (endast premium), IOS 8 eller nyare
Betalningssätt: App Store och Play Store
Maximalt antal enheter: Obegränsat med premium
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: Webbläsare
Pris: Gratis 7 dagar. Sedan 50 kr/månad eller 469 kr/år.

Ladda ner till IOS
Ladda ner till Android

Prestanda

Inom Sverige: 12,52 Mbit/s
Till USA: 14,53 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Webbläsare
Fakturering via App Store och Google Play
Rimlig prissättning

minus

Få mervärdesfunktioner

Betyg 7 av 10