I september testade vi Toshiba Satellite Radius 15, en rejäl notebook som gick att vikt om till surfplatta. Som bärbar pc höll den god klass med surfplattefunktionen kändes mer kul på pappret än i verkligheten. Nu har vi fått in Satellite Radius 14 som är mindre, tunnare och lättare, men som annars bygger på precis samma konstruktion. Och faktiskt, med bara en och en halv tum mindre i skärmyta (14 mot 15,6 tum) och ett par hekto lägre vikt, blir nykomlingen en mer användbar dator om man vänder den ut och in.

Toshiba Satellite Radius 14
Toshiba Satellite Radius 14 är inte direkt ultrabooktunn, men för sitt format är den relativt lätt och den har en elegant, design som gör att vi upplever den som mer slimmad än den faktiskt är.

Radius 14 är faktiskt ett par millimeter tjockare än sitt storesyskon Radius 15, men ger trots det ett skönt slimmat och nästan ultrabook-liknande intryck. Chassit är mestadels i plast, men med bra ytbehandling som ger den ett metalliskt intryck. Inuti är det glas i skärmdelen och borstad plåt runt mus och ett snyggt lågprofiligt tangentbord.

Skärmen svagaste punkten

En del småsaker avslöjar att det här är en lite billigare dator, bland annat avsaknaden av bakgrundsbelysning i tangentbordet. Men kvalitet i knappar och kontroll i musplattan är mycket bra. Likaså i kontrollen pekskärmen, även om den inte imponerar visuellt. Här sitter nämligen något så pass gammaldags som en tn-panel med 1366x768 bildpunkter.

Det är visserligen en av de bättre tn-paneler vi sett på länge, (mest för att vi inte sett så många, ips och va har lyckligtvis tagit över på senare tid) men fortfarande med dess karakteristiska färgskiftningar vid fel betraktningsvinkel. Och upplösningen känns som en kvarleva från en svunnen tid. Visst går det utmärkt att jobba och surfa på den, och med bra ljusstyrka klarar den sig även utomhus, men sådant som film och spel blir inte direkt tilltalande. Det är synd det, eftersom den samtidigt har riktigt bra inby6ggda högtalare som skulle kunna bidra till en bra upplevelse.

Toshiba Satellite Radius 14
Den är bättre och mer praktisk i bakvänt surfplatte- eller (som här) fotoramsläge än sin 15,6 tums storesyskon.

Stabil prestanda

Formatet är inte enda orsaker till att vi testar Satellite Radius 14, de har också en intressant processor. I alla fall denna billigare variant av datorn som vi testar, det finns ocksp modeller med Intel Core-processor. Priset är på ca 7 000 kronor, eller troligen strax under när den börjar komma ut i butiker inom kort. Processorn är A8-7410 i AMD:s senaste mobila processorserie Carrizo-L som presenterades I maj och det här är den första i sitt slag som vi kommit över för test. Med notebooks i 13-14-tumsklassen med Intel Skylake på ingående ville vi se vad AMD hade att svara med.

Och jodå, i den lägre prisklassen kan den här processorn i allra högsta grad mäta sig med vad vi sett hittills från Intel. A8-7410 presterar som en Intel Core M eller en beskedlig mobil Core i3, i alla fall i förra Broadwell-generationen. Skillnaderna i prestanda mellan Broadwell och nya Skylake är inte enorma så i enklare datorer borde den kunna fortsätta vara ett fullgott alternativ.

Den drar också jämnt i vårt grafiktest, men vi tror att det går att få ut lite till ur AMD:s Radeon-krets – vårt mätprogram kör OpenGL för grafiktester och där brukar Intel HD Graphics ha en liten fördel. Och de spel vi testat (inget krävande, det är trots allt budgethårdvara) flyter på lite bättre här än i en ultrabook med Core m.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning