Windows 8-eran är något som både vi, datoranvändare världen över och Microsoft själva verkar vilja låtsas som att den aldrig hände. Med ett lysande undantag – Surface Pro. Microsofts pc-plattor är liksom Google Nexus lika mycket ett koncept för andra tillverkare att apa efter och en riktigt bra produkt på egna ben. Surface Pro blev snabbt en oväntad succé, trots det ogillade operativsystemet det körde.

Sedan dess har Microsoft mer eller mindre årligen pumpat ut nyare och bättre modeller av Surface Pro. Konsumentversionen Surface fick 2015 också den Intel-processor och blev kompatibel med ”riktiga” Windows 8.1 och 10, istället för att tvingas köra det numera nerlagda Windows RT.

Microsoft Surface Pro 4
Surface Pro 4 som de flesta troligen kommer att använda den, tillsammans med tangentbord, och kanske med pennan på sidan.

Surface Pro 4 – mer av samma design

I och med presentationen av Surface Pro 4 i oktober och säljstarten nu i november finns det alltså fyra huvudmodeller av Microsofts platta, en Surface 3 med Atom-processor, och tre Surface Pro 4, med Core M, Core i5 och Core i7 under huven. Sedan finns en del alternativ när det gäller ssd- och ram-storlek.

Vi har testat en Surface Pro 4 med Core i5-processor, 8 GB ram och 256 GB ssd. För den får du betala 13 995 kronor i Windows webbutik, och den säljs för samma prislapp i en mängd större butiker. Det känns som den ”vanligaste” modellen. Inte extremdyr och fortfarande med rejäla notebookprestanda och generöst med lagring – den modell vi totalt ovetenskapligt gissar kan bli den som säljer mest.

Till det yttre har Microsoft inte ändrat på mycket jämfört med Surface Pro 3. Det är samma småkantiga, strama form med svart framsida, bakstycke i matt metall, utfällbart stöd nertill och tunn list för fläktkylning runtom hela plattan i bakkant. Den har dock blivit någon halv millimeter tunnare och några gram lättare än föregångaren.

Microsoft Surface Pro 4
Det mesta är sig likt i designen.

Microsoft Surface Pro 4 i5 8GB 256GB Pris vid test: 13899 kr.

Bästa pris just nu: 9735 kr