Det här är en uppdaterad artikel från juli 2017.

Facebook har varit en fantastisk framgångssaga, och med runt 2 miljarder aktiva användare är det världens största sociala nätverk. Ja, om Facebook hade varit ett land skulle det ha varit världens största!

Men framgången föder också en motrörelse. Många användare är trötta på att titta på avlägsna bekantas bilder på latte-koppar och solnedgångar. I takt med att Facebook har växt sig så stort lägger användarna ofta bara ut rejält tillrättalagda bilder – allt för att inte stöta sig med någon av alla hundratals bekanta som har blivit ens Facebook-vänner. Inte minst bland den yngre generationen tappar Facebook snabbt aktiva användare.

Övervakningsskandalen

Ett ännu större missnöje handlar om Facebooks övervakning. All information som du lägger ut använder företaget för att skapa en bild av vem du är, och den används för att skräddarsy reklam för just dig.

Men det stannar inte där. Det faktum att en analysfirma kunnat skörda data från drygt 50 miljoner Facebookanvändare och sedan utnyttja den i politiska syften har gjort frågan om sekretess hyperaktuell. Vad delar vi egentligen med oss av bakom kulisserna? Det här är ett regelrätt skräckexempel på vad som kan hända om dina uppgifter handlar i fel händer. Och nu har många tröttnat. Den trendande hashtaggen #DeleteFacebook är ett lysande exempel på det, och i den här artikeln visar vi hur du går tillväga om du också fått nog.


Spara dina bilder – innan du lämnar Facebook

Du som har använt Facebook länge har säkert laddat upp en massa bilder och filmer. För att inte bli av med dem kan du ladda hem rubbet till din egen hårddisk.

Du gör det genom att logga in som vanligt på Facebook och klicka på pilen högst upp till höger. Välj Inställningar och klicka på Ladda ned en kopia av din Facebook-information under fliken Allmänt. Klicka på Starta mitt arkiv och bekräfta med OK.

Det här tar lite tid, men när det är klart får du ett mejl. Klicka på länken i mejlet, ange ditt lösenord och välj Ladda ned arkiv. Ange lösenordet igen och välj Skicka. Nu sparas allt material som en mapp på hårddisken.

Det är enkelt att spara bilder, filmer, inlägg och annan information som ligger på Facebook.
Det är enkelt att spara bilder, filmer, inlägg och annan information som ligger på Facebook.