Facebook har varit en fantastisk framgångssaga, och med nästan 1,5 miljarder aktiva användare är det världens största sociala nätverk. Ja, om Facebook hade varit ett land skulle det ha varit världens största!

Men framgången föder också en motrörelse. Många användare är trötta på att titta på avlägsna bekantas bilder på latte-koppar och solnedgångar. I takt med att Facebook har växt sig så stort lägger användarna ofta bara ut rejält tillrättalagda bilder – allt för att inte stöta sig med någon av alla hundratals bekanta som har blivit ens Facebook-vänner. Inte minst bland den yngre generationen tappar Facebook snabbt aktiva användare.

Koll på sexuell läggning

Ett ännu större missnöje handlar om Facebooks övervakning. All information som du lägger ut använder företaget för att skapa en bild av vem du är, och den används för att skräddarsy reklam för just dig.

I och med att vi avslöjar så mycket kan Facebook lätt att hålla koll på vilka vi är. En undersökning som Cambridge University gjort i USA visade exempelvis att det gick att slå fast Facebook-användarnas sexuella läggning i 88 procent av fallen. För användarnas politiska åsikter låg siffran på 85 procent, och i 75 procent av fallen gick det att se vem som använde droger.

Den här sortens rapporter gör att många funderar på att sluta använda Facebook, och det är förstås fullt möjligt. Du kan välja mellan att tillfälligt inaktivera ditt konto eller att ta bort det helt. Det här är lite krångligt men inte omöjligt. Så här gör du!


Spara dina bilder – innan du lämnar Facebook

Du som har använt Facebook länge har säkert laddat upp en massa bilder och filmer. För att inte bli av med dem kan du ladda hem dem till din egen hårddisk.

Du gör det genom att logga in som vanligt på Facebook och klicka på pilen högst upp till höger. Välj Inställningar och klicka på Ladda ned en kopia av din Facebook-information under fliken Allmänt. Klicka på Starta mitt arkiv två gånger och bekräfta med OK.

Det här tar lite tid, men när det är klart får du ett mejl. Klicka på länken i mejlet, ange ditt lösenord och välj Ladda ned arkiv. Ange lösenordet igen och välj Skicka. Nu sparas allt material som en mapp på hårddisken.

Sparsam. Det är enkelt att spara bilder, filmer, inlägg och annan information som ligger på Facebook.
Det är enkelt att spara bilder, filmer, inlägg och annan information som ligger på Facebook.