Facebook har varit en fantastisk framgångssaga, och med över två miljarder aktiva användare är det världens största sociala nätverk. Ja, om Facebook hade varit ett land skulle det ha varit världens största!

Men framgången föder också en motrörelse. Många användare är trötta på att titta på avlägsna bekantas bilder på latte-koppar och solnedgångar. I takt med att Facebook har växt sig så stort lägger användarna ofta bara ut rejält tillrättalagda bilder – allt för att inte stöta sig med någon av alla hundratals bekanta som har blivit ens Facebook-vänner. Inte minst bland den yngre generationen tappar Facebook snabbt aktiva användare.

Förra årets dataskandal

Ett ännu större missnöje handlar om Facebooks övervakning. All information som du lägger ut använder företaget för att skapa en bild av vem du är, och den används för att skräddarsy reklam för just dig.

Men det stannar inte där. Det faktum att en analysfirma kunnat skörda data från drygt 50 miljoner Facebookanvändare och sedan utnyttja den i politiska syften har gjort frågan om sekretess hyperaktuell. Vad delar vi egentligen med oss av bakom kulisserna? Det här är ett regelrätt skräckexempel på vad som kan hända om dina uppgifter handlar i fel händer. Hör du till en av dem som tröttnat på Facebook visar vi här hur du går till väga för att lämna det sociala nätverket.


Spara dina bilder – innan du lämnar Facebook
Du som har använt Facebook länge har säkert laddat upp en massa bilder och filmer. För att inte bli av med dem kan du ladda hem rubbet till din egen hårddisk. Så här gör du:

1. Logga in som vanligt på Facebook och klicka på pilen högst upp till höger.

2. Välj Inställningar och klicka på Din Facebookinformation i menyn till vänster. Välj Ladda ned din information.

Facebook

3. Du får nu välja vad du ska spara med hjälp av kryssrutorna. Du kan exempelvis välja att bara spara Foton och videoklipp. Det går också att begränsa nedladdningen utifrån datum. När du gjort dina val klickar du på Skapa fil.

Facebook

4. Det här tar lite tid, men när det är klart får du ett mejl eller ett meddelande via Facebook. Klicka på länken i meddelandet, ange eventuellt ditt lösenord och välj Tillgängliga filer, Ladda ned. Ange eventulösenordet igen och välj Skicka. Nu sparas allt material som en mapp på hårddisken.