Apple Imac 27 tum 5k: Allt i ett-kungen ligger ständigt steget före

Vi har som tidigare nämnt testat ganska få stationära datorer under året, men en kategori som har fått ett oväntat uppsving är allt i ett-datorn. De hade något av en comeback, med massor av intressanta modeller testade.

Apple Imac 27

PC för Alla Bäst i testMen gammal är äldst, och det visade sig att Apple slog till med en riktig höjdare som gjorde att ingen av de andra toppmodellerna lyckades putta ner Imac från tronen. Med enkel, elegant och extremt igenkännlig form är en Imac snyggare att ställa på skrivbordet än de flesta datorskärmar, och innehåller som bekant dessutom en riktigt kraftfull dator.

Trots det är det en exemplariskt tyst dator med nästan omärkbar fläktkylning. Det här har Imac-datorer länge varit bland de bästa i branschen på, och denna modell håller stilen.

Vi har som vanligt inte testat en absolut värsting-konfiguration, utan den vi anser ger mest för pengarna. Här får vi fyrkärnig Core i5-processor i desktop-utförande, AMD Radeon-grafik som är pigg nog för en hel del spel och en hårddisk på 1 terabyte. Ja, faktiskt en traditionell mekanisk. Den som vill ha snabba söktider istället kan byta ut den mot en ssd. Väljer man en hyfsat liten blir inte datorn så mycket dyrare, vill du ha rejält med lagringsutrymme kan det däremot snabbt bli orimligt dyrt.

Framförallt är det skärmen som är den stora stjärnan i senaste Imacen. Det är en 27 tums ips-panel med enorma 5k i upplösning, eller 5 120 x 2 880 bildpunkter. Det upplevs som nästan helt pixelfritt på normalt armslängds avstånd, och ger oss snygga neutrala färger och bra ljusstyrka.

Apple fortsätter vägra pekskärm, men å andra sidan är Mac OS utmärkt anpassat för traditionell muspekarstyrning.

Som alltid går det att även köpa och installera Windows parallellt, men då vi inte testade detta mer än för att se om det startade kan vi inte säga riktigt hur bra Windows hanterar just denna 5k-skärm. Troligen får du välja en lägre upplösning om du vill dra igång krävande Steam-spel.

Apple Imac 27 tum 5k
Tillverkare: Apple.
Formfaktor: Allt-i-ett.
Processor: Intel Core i5 6500, 3,2 GHz quad core.
Grafik: Radeon R9 M390, 2 GB.
Bildskärm: 27 tum blank ips, 5 120 x 2 880 bildpunkter (5k).
Cirkapris: 10 290 kronor hos CDON.

Läs hela testet här!

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10