Fler bärbara datorer


Bärbara datorer i det lite större formatet må vara mindre glamorösa än sina mindre, tunnare och lättare kusiner, men är fortfarande en populär typ av laptop som har många fördelar. De erbjuder mer prestanda för pengarna, rymmer fler praktiska funktioner och anslutningar, och är för det mesta betydligt bekvämare att faktiskt sitta och jobba på.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Om än inte att bära med sig. Det finns en och annan riktigt lättviktig 15-tummare, men de allra flesta väger in på någonstans mellan strax under två och upp till tre kilo. Det, och dess bredare format gör att det inte är något du enkelt stoppar ner i en väska, hänger över axeln och sedan halar upp på bussen eller i mötesrummet.

5 saker att tänka på när du köper laptop

Bärbart, men inte lika portabelt

Därför används de lite annorlunda, och andra egenskaper blir viktigare än i en ultralätt notebook. För många användare är detta deras personliga eller till och med hela familjens huvuddator, och en som aldrig eller sällan lämnar hemmets fyra väggar. Men en som ofta gör resan mellan skrivbordet, köksbordet, vardagsrummet och balkongen. Möjligen åker den med i packningen till sommarstugan, men mer äventyr än så får den inte se.

Läs även: Köpa dator och komponenter – det här behöver du tänka på

Då kan vi kräva mindre av den i fråga om portabilitet och batteritid, och istället höja kraven på anslutning, uppkoppling och ergonomi. För att inte tala om prestanda. Här ser vi i snitt tyngre och mer energikrävande processorer än i 13-tummare i samma prisklass, extra ram-minne, mer lagring och i de flesta fall rejäla diskreta grafikkort.

Faktum är att flera av datorerna vi hittade som passade bäst för testet är just vinklade mot spel. Vi säger vinklade, och inte specialiserade på spel, för det här är inte tillverkarnas mest utpräglade gamingdatorer. Det handlar mer om ”vanliga” laptops som fått en del spelegenskaper – kraftfullare grafikkort och skärmar med hög uppdateringsfrekvens. Och kanske lite drag av typisk speldatordesign, men bara lite.

Ignorera inte grafiken

Är du inte intresserad av att spel, eller har andra prylar för det, är det dock ingen orsak att skippa dem. Bra prestanda har du glädje av i andra situationer, och det är numera inte bara spel som kan utnyttja kraften i ett grafikkort. Ägnar du dig åt foto- eller filmredigering, ljudproduktion eller 3d-modellering på datorn så använder många program för det även grafikkortet för beräkningar, med betydande prestandaförbättringar.

Trimma din dator: Så snabbar du upp ett segt Windows

Du märker dock inte av så stor skillnad mellan en dator med ett halvsnabbt grafikkort och ett med tyngre prestanda. Har du ett Geforce-kort, vilket som helst, eller en AMD-processor som i sig har bättre inbyggd grafikrets än en Intel-processor, är det ett kännbart lyft för dessa program.

Det ingen av datorerna dock har är en bildskärm som riktigt passar för sådana sysslor. Här sitter ips-paneler på 1920 x 1080 bildpunkter, och de har varierande färgkvaliteter, men ingen sträcker sig upp till proffsstandard som dci-p3. Så ska du jobba ambitiöst med mediaskapande på datorerna rekommenderar vi att du investerar i en bra bildskärm till skrivbordet. De har samtliga en fullstor hdmi-utgång, och flera av dem har även stöd för displayport.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga leverantörer av laptops med 15-tummare för mellan 10 000 och 15 000 kronor i sitt aktuella sortiment och bad dem ställa upp med en dator som finns i svenska butiker just nu. Av nio möjliga leverantörer fick vi svar från fem som hade aktuella modeller att ställa upp med. Vi kunde också komplettera med en extra dator som platsade lånad av en privat användare.

Läs även: Bästa grafikkort – hitta rätt modell för dig

Samtliga datorer testades efter komplett fabriksåterställning och Windows-uppdatering. Prestanda mättes med Cinebench R20, Geekbench 5, 3dmark och HD Tune Pro, samt bedömdes med filmredigering i Adobe Premiere Elements, webbnavigering med Chrome och Edge, uppspelning av Netflix-film och minst två dygns vardaglig användning. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1, under full processorbelastning och hög ljusstyrka, samt i passivt läge med minimal skärmljusstyrka.