>> Jämförande test: Bästa laptop under 10 000 kronor
>> Jämförande test: Bästa laptop under 7 000 kronor
>> Jämförande test: Bästa ultrabook-laptop under 20 000 kronor


Få produkter är lika varierade och täcker ett lika stort prisspann som den bärbara pc-datorn. Nya bärbara finns i dag att köpa i svenska butiker med prislapp på mellan ungefär 2 000 och 60 000 kronor. Eller så lite som 1 000 kronor om vi även räknar in surfplattor med Windows 10, vilka ju i princip fungerar precis som en laptop.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Och ändå är de väldigt lika varandra. De har samma format och grundfunktioner, de kör (för det mesta) samma operativsystem och kan alla användas till samma saker – bara mer eller mindre bra.

Så vad är egentligen skillnaden på en billig, en halvdyr och en svindyr dator? Det kan låta som en onödig fråga med ett uppenbart svar – dyrare är lika med snyggare, smartare och snabbare. Ju mer pengar du öser in i ditt datorköp, desto mer får du av alla de tre sakerna. Eller?

Läs även: Bästa grafikkort – hitta rätt modell för dig

Det finns en viss logik i det, men svaret är inte fullt så enkelt. En bärbar dator är en så mångsidig maskin att det snabbt blir komplicerat. På vissa punkter, som prestanda, kan det överlappa rejält mellan olika prisklasser. Det är till exempel lätt att bygga en dator med kraftfull processor och snåla in på något annat istället. Då går det fortfarande att sälja den till ett lågt pris. Så en budgetmodellkan kan ha lika höga eller till och med högre prestanda än en dyr lyx-laptop.

Smörgåsbord av egenskaper

Datortillverkarna kan i princip välja från ett smörgåsbord av egenskaper som alla kan vara imponerande och påkostade, eller mer medelmåttiga och billigare. Hastighet på och typ av processor och grafikkort, mängd och hastighet på minne, samt mängd och hastighet på lagringsutrymme hör till de mest uppenbara. Dessa är lätta att läsa på om i specifikationer och benchmarktester.

Fortsatt har vi faktorer som hur högupplöst skärmen är, storlek på batteriet, vilka typer av fasta externa och trådlösa anslutningar som stöds och andra specialfunktioner, från fingeravtrycksläsare och 4g-modem till bakbelysta tangentbord och extra bra webbkameror.

Och det är inte allt. I många av de dyrare datorerna betalar du extra för sådant som påkostad konstruktion i mer avancerade och dyrare materiel. En dator med chassi i lyxig magnesium är tåligare och stötar och slag och ofta fortfarande tunnare och lättare än en i trist plast.

Det går också att bygga en snabb dator med extra tunn konstruktion i kombination med bra batteritid och alla de anslutningar och funktioner du behöver – men då kostar den extra mycket. Och allt har förstås en gräns. Du kan inte stoppa in de allra mest maxade processorerna och grafikkorten i en superlätt ultrabook, till exempel. Det är helt enkelt inte fysisk möjligt. I alla fall inte än.

Tre prisklasser

Oavsett vilken dator du är ute efter kan det vara bra att ha koll på vad du kan förvänta dig i olika prisklasser, vad du ska kunna kräva av en dator och vad du får acceptera kompromisser på.

Därför har vi satt ihop denna artikel, där vi inte jämför mängder av datorer inom en och samma prisklass som vi vanligen gör. Istället har vi valt ut några riktigt bra köp inom tre prisklasser:

Upp till 6 000 kronor.Dessa riktigt prispressade datorer klarar av det mesta i vardagen – surf, e-post och grundläggande kontorsjobb. Du lär även kunna använda datorn som mediamaskin, lyssna på strömmad musik och kolla på exempelvis Youtube, Netflix även om kvaliteten på inbyggda högtalare kan variera.

Upp till 15 000 kronor.Det här är det prisspann som de flesta datorköpare väljer att lägga ner på en dator, alltså runt 10 000 kronor. För det priset får du en pc utan större kompromisser när det gäller prestanda och funktioner. Vill du ha rejäl 15-tummare med spelgrafik? Eller en supertunn ultrabook med minimal vikt och bra batteritid? Inga problem. Här finns många bra modeller att välja bland.

Läs även: Köpa dator och komponenter – det här behöver du tänka på

Över 15 000 kronor.Till slut släpper vi prisspärrarna helt och kollar in tre datorer som närmar sig 20 000-kronorsstrecket, eller till och med går om det. Här hittar vi datorer med inte bara bra prestanda utan extra hög byggkvalitet, avancerade högupplösta bildskärmar, utstickande specialfunktioner och egenskaper som gör de unika eller nästan unika på marknaden. Detta är datorer för den som kan tänka sig att betala extra för vissa specifika egenskaper.

Det finns givetvis ännu dyrare datorer än de vi testat här. Men då pratar vi om nischade specialbyggen som ultraruggade datorer, extrema gaming-datorer och mobila arbetsstationer för proffs. Vet du att det är en sådan du är ute efter behöver du knappast en guide som denna.