>> Jämförande test: Bästa laptop under 10 000 kronor
>> Jämförande test: Bästa laptop under 7 000 kronor
>> Jämförande test: Bästa ultrabook-laptop under 20 000 kronor


Det är inte alltid bärbarheten som är det viktiga när du köper en bärbar dator. Låg vikt och maxad batteritid är bra för vissa typer av användare, men det är också många som framför allt vill ha en kraftfull och stabil pc som klarar av tuffa prestandautmaningar, har en stor och tydlig bildskärm samt är bekväm att jobba på.

Det mest uppenbara svaret på sådana behov är att rekommendera en stationär pc och en bra kombination av skärm, mus och tangentbord. Men det är inte alla som har plats att ha en separat pc på dedikerat skrivbord där hemma. Mycket av det som tidigare gjordes på datorn gör du ju numera på mobilen istället. Kanske vill du hellre kunna duka upp datorn på köksbordet eller i soffan? Kanske har du behov av att kunna ta med dig datorn?

Istället för stationärt

Den här typen av dator, med rejäla prestanda och stor skärm på 15 tum eller mer brukar ofta kallas för just desktop replacement-datorer. De kännetecknas av högre vikt, fokus på prestanda och ofta mer inbyggd lagring. Dessutom har de gott om anslutningar för att plugga in allt från mus, extern skärm och skrivare.

Hit räknar vi också den typiska speldatorn, laptops med extra kraftfullt grafikkort för spel, och ofta skärm, appar och tangentbord med specialfunktioner för dig som spelar mycket spel. Men de är också ofta utmärkta så kallade desktop replacement-datorer. Bra prestanda är ju bra prestanda. De flesta sådana är dock lite väl dyra för att få vara med i vårt test, där vi satt ett pristak på 15 000 kronor.

Kraftfullt, men inte för dyrt

Till detta test bad vi alla de stora tillverkarna ställa upp med en modern laptop för max 15 000 kronor, som skulle klara det mesta – från tung videoredigering och vardagligt Office-jobb mediauppspelning till enklare spel.

Jobbprestanda, kvalitet på skärm och högtalare, ergonomi och praktisk hantering är viktiga bedömningspunkter, medan just batteritid hamnar långt ner på listan. Visst är det fortfarande bra med lång batteritid, men här räknar vi med att du oftast har ett uttag nära till hands.

Det visade sig bli en blandad skara datorer. En orsak till det är att Intel just nu är mitt uppe i ett generationsskifte för laptop-processorer, där flera tillverkare avvaktar med nya datorer i vissa kategorier.

Många olika Intel-processorer

I vårt startfält hittar vi därför en mix av hårdvara. Flera datorer kör lite äldre Kaby Lake, det vill säga sjunde generationens Core-processor. Sedan har vi Kaby Lake Refresh som är den nya och rejält uppgraderade åttonde generationens ultrabook-processor med fyra kärnor, som är nästan lika kraftfull, men inte riktigt. Slutligen fick vi också med en av de senaste Coffe Lake-processorerna som lägger in en helt ny prestandaväxel.

Var finns AMD, undrar du kanske? De senaste mobila Ryzen 5 och Ryzen 7-processorerna är den bästa bärbara hårdvaran från AMD på länge, men de är bägge konkurrenter till strömsnåla Intel Core i3 och i5, och kan inte riktigt matcha Intel i de mer kraftfulla processorklasserna. I alla fall inte när det gäller bärbart.

De största skillnaderna mellan datorerna i testet är annars två stycken: externa anslutningar och lagring. En sak som däremot verkar ha gått helt i graven är den optiska läsaren. Dvd- och bluray-läsare är tydligen numera helt förpassat till historiens skräphög.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bad samtliga stora tillverkare med aktiv försäljning i Sverige att ställa upp med sin bästa och mest mångsidiga laptop på 15 eller 17 tum, med kraftfulla jobbprestanda, samt någon sorts diskret grafikkort. Av åtta tillfrågade tillverkare fick vi in fyra modeller direkt från leverantörer, och kompletterade sedan med två extra modeller lånade ifrån datorbutiker. Toshiba och Fujitsu hade inga aktuella modeller som passade vårt test, och samtliga 15 tums Macbook Pro ligger i en för hög prisklass.

Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning med senaste Windows-uppdateringarna. Prestanda mättes med Cinebench 11.5, Geekbench 4, 3dmark och HD Tune Pro. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1, dels med full processorbelastning och hundra procent ljusstyrka, dels med minimal processorbelastning, wifi avslaget och ljusstyrka nersatt till cirka tio procent.. Angiven ljudnivå är högsta och lägsta ljud uppmätt på 50 centimeters avstånd.

HP EliteBook Folio G1 V1C39EA#AK8 Pris vid test: 17888 kr.

Bästa pris just nu: 12069 kr