Acer Aspire 5: Prispressad och portabel

Datorerna i detta test kan delas upp i två kategorier: tunnare och lättare ”vanliga” laptops med mobil processor och beskedligare grafikkort fast goda egenskaper för media och vanligt jobbande, och kraftfullare bärbara med tjockare design, kraftfullare grafikkort, och en viss spelinriktning. Acer Aspire 5 är en typisk dator i den första kategorin.

Den har en rätt så plastig känsla i chassit med matta silvriga plastytor överallt, och relativt stumma tangenter. Tangentbordet är väl tilltaget, men sifferknappsatsen är i gengäld märkligt kompakt. Mer fick helt enkelt inte plats då Aspire 5 som de flesta 15-tummare numera har smala skärmkanter och därmed mindre mått på bredden.

Bra prestanda – till ett bra pris

Det här är testets billigaste dator med pris mellan precis under 10 000 kronor och upp till någon tusenlapp till, beroende på butik. Aspire 5 finns också att få i andra konfigurationer än vår, men de är alla enklare och billigare. Med en åttonde generationens mobila Core i5-processor får vi goda prestanda för kontorsjobb, men avancerad foto-och filmredigering är lite utanför dess kapacitet.

Acer Aspire 5

Eller det hade varit det, om inte Acer hade stoppat in 16 GB ram-minne där vi kanske förväntat oss 8 GB, och Nvidia MX 250-grafik som ger applikationer som Adobe Photoshop en hel del extra skjuts. MX 250 klarar även att driva enklare spel, men du får kanske räkna med vissa tapp i bildfrekvens. En ordentlig ssd på 512 GB är dessutom ett plus, speciellt när den är av den snabba typ vi ser här, med läshastighet runt en gigabyte i sekunden.

Så med tanke på priset tycker vi att den levererar bra. I alla fall i prestanda. Och mer beskedliga prestanda innebär här svalare drift. Datorn kan långa tider köras nästan tyst – en fläkt är konstant igång, men knappt märkbar. När den drar på som mest är det lite påträngande, men det sker sällan.

Tveksam bildskärm

Vi är inte lika övertygade av datorns bildskärm. Den är måttligt ljusstark, ger oss lite för varma toner och tydliga kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar. Acer får dock pluspoäng för snyggt matt skärmyta och jämn ljusfördelning utan ojämnheter i kanterna. Rakt framifrån i ett lagom upplyst rum kan det se riktigt bra ut, speciellt för att spela upp film.

Men då hänger tyvärr inte högtalarna med. De levererar platt ljud utan djup i basen eller höjd i diskanten, och rent allmänt låg detaljnivå. Equalizer och enklare surroundinställningar finns i medföljande program, men det blir aldrig riktigt njutbart. Externa högtalare på skrivbordet känns som ett måste.

Acer Aspire 5

Acer hör till de tillverkare som fyller på sina datorer med flest extra program. Här finns nyttiga mervärden, som systemunderhållning och supportfunktioner i Acer Care Center, och mediaredigeringsprogrammen Cyberlink Photo Director och Power Director. I en speciell app kallad Acer Collection S erbjuds också en del rabatter på bra program som Adobe Creative Collection. Sedan får du också ren bloatware som förinstallerat, Netflix, Ebay, Booking.com och prova på-version av Norton Security.

Omdöme

För den som vill hålla lite extra i budgeten är Acer Aspire 5 ett intressant val. Tack vare extra grafik och ram-minne fungerar den bra för mediejobb trots måttligare processor. Du får dock räkna med billigare klass på konstruktion, och bild och ljud som tappar lite i kvalitet.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Aspire 5
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.acer.se
Modellnummer: A515-52G (NX.HD7ED.004)
Processor: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Geforce MX 250, 2 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, usb 3.0, 2st usb 2.0, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), Bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), 13h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-41 dBa
Storlek: 36,4 x 24,8 x 1,8 cm
Vikt: 1,9 kg
Rek. pris: 9 990 kr
Pris: Från 9 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 1 206 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 676 poäng
Geekbench 5, gpu: 11 194 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 3 198 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 097 poäng
Disk, läsning: 935,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Extra grafik och minne.
Pressat pris.
God batteritid.
Bra extra program och erbjudanden.

minus

Inte direkt maxad prestanda.
Stumt tangentbord.
Ljud och bild inte i topp.
Påtagligt med bloatware.

Betyg: 3 av 5