Att tänka på om du köper budgetdator

De riktigt prispressade pc-datorerna ger dig all grundfunktionalitet till samma pris som för en bra men inte galet dyr smartphone. Men du får givetvis räkna med att en del saker inte håller samma höga kvalitet som i bättre och dyrare datorer. Lite enklare och färre funktioner, lite långsammare wifi, lite mer plast istället för metall i chassit och inte den mest slimmade designen.

En av de första saker som tillverkarna kompromissar med i billigare bärbara är bildskärmen. De har ofta (men inte alltid) lägre upplösning, 1366x768 bildpunkter istället för vanligare 1920x1080, vilket ger en kantigare, ”pixligare” bild. De har också enklare typer av skärmpaneler med sämre betraktningsvinkel, lägre kontrast och allmänt blekare färgåtergivning.

Prestanda kan variera enormt i denna prisklass. Här hittar vi de enklare processorerna Pentium och Celeron från Intel, samt AMD:s A6 och A8. De duger om du bara ska surfa eller köra lite Office. Även då kan man känna av en viss seghet, men du behöver inte oroa dig för att de inte räcker till.

Det finns också datorer i övre halvan av prisklassen med Intel Core i3- och i5-processorer och AMD:s kraftfullare A10 som låter dig göra sådant som enklare redigering av foton och video.

Datorerna i denna klass har oftast lite mindre arbetsminne, 4 GB ram, där bättre datorer har 8 GB eller helst ännu mer. Det gör att du blir begränsad i hur mycket du kan göra på en gång. Antal program, antal flikar i webbläsaren med mera. Det är också vanligt med långsammare lagring, antingen vanliga mekaniska hårddiskar eller ssd-enheter av emmc-typ. Det påverkar framförallt systemstart och uppstart av program, men kan också göra en del program lite segare.

Att köpa en riktigt billig pc kan verka lockande, men du bör också räkna med att de snabbare blir gamla och omoderna, allt eftersom programmen och tjänsterna du vill kunna köra på dem kräver mer och mer av hårdvaran år efter år. Så har du pengar över och kan öka på budgeten med några tusenlappar kan det löna sig i längden. Då kan du istället vänta ett par år extra med att köpa nytt nästa gång. Men nu är det inte en lyx som alla kan unna sig, och då är det ju bra att även de riktigt prispressade datorerna finns.

Att tänka på om du köper mellanklass

Lägger du mer mellan 10 000 och 15 000 kronor på en bärbar dator kan du i dag räkna med att du får prestanda för att göra det allra mesta. Datorerna har Core i5-, Core i7- och AMD Ryzen-processorer, 8 GB ram eller mer och ssd-diskar på minst 256 GB av sata- eller pcie-typ och det betyder att du med god marginal klarar allt från vardagssysslor till medieproduktion.

I den här prisklassen ser vi en blandning av ultralätta datorer med fortfarande snabba men inte supersnabba processorer. Du kan också som regel räkna med sådant som snabb wifi, bakbelyst tangentbord, moderna anslutningar som usb typ c och god kvalitet i webbkamera.

Här börjar vi också se en hel del datorer med extra spelgrafik inbyggd, Geforce GTX, Radeon eller Vega-kort. Väljer du en dator med kraftfull spelgrafik får du istället i regel välja bort annat, som slimmad design och/eller lång batteritid. På senare tid har dock batteritiden blivit bättre även för dessa datorer, så att de slukar mycket ström endast när du just spelar, men kan snåla lika bra på batteriet. Du kan däremot inte räkna med det, det varierar stort från dator till dator.

Bildskärmar är i regel i full hd-klass (1920x1080 bildpunkter eller liknande) och skärmtekniken är oftast ips, vilket ger god kontrast, bättre betraktningsvinklar och färgåtergivning än de billigare tn- och va-skärmar som sitter i många billigare datorer.

Just en del bärbara med spelinriktning (även de riktigt dyra) har dock fortfarande tn-skärmar, då dessa har snabbare svarstider, vilket krävande datorspelare föredrar. De skärmarna har dessutom ofta extra hög uppdateringsfrekvens på mellan 120 och 144 Hz, även det för extra bra spelupplevelse.

Att tänka på om du köper maxad dator

Om du får allt du egentligen behöver i en dator runt 15 000 kronor, vilket vi anser för det mesta stämmer, finns det då anledning att kolla in dyrare datorer? Det kan det göra, speciellt om det är någon specifik egenskap du är ute efter och är beredd att betala extra för.

Det kan handla om något så enkelt som lite extra hög lyxfaktor med design som tilltalar just dig. Eller någon smart specialfunktion som tilltalar, från stöttålighet till extra säkerhetsfunktioner, inbyggt modem för mobilt bredband eller supersnabba thunderbolt 3-portar. Eller som i en av våra testade datorer, en kombination av bred funktionalitet och extremt låg vikt.

Vanligen är det extra kvalitet på enstaka punkter som lockar. En sak som ofta trissar upp priset ett par tusen är om du vill ha en stor ssd i datorn. 500 GB eller mer innebär ett hopp upp i pris jämfört med mer vanliga 256 GB. Jobbar du med till exempel mycket videofiler och inte vill böka med långsammare men större mekanisk disk eller extern lagring kan det vara värt en hel del.

Här hittar vi också bildskärmar för de riktiga finsmakarna, ibland med extra hög punkttäthet och ända upp till 4k-upplösning, ibland med extra ljusstark panel, 10 bitars färgdjup för hdr-kvalitet, och framförallt extra stort färgomfång.

Det sista tilltalar framförallt den som jobbar med visuella media, fotografer, videoredigerade, illustratörer med mera.

Det gör att många av de dyrare datorerna framförallt riktar sig till proffs och ambitiöst kreativa amatörer. De som är beredda att betala lite extra för kompromisslösa verktyg. Men även den som bara uppskattar stabilt höga prestanda och god kvalitet kan ha glädje av en dator i denna prisklass. Men du får räkna med att betala mycket extra för relativt små fördelar. Det blir därför en konversation du själv får ha med din plånbok.