Asus TUF FX505: Intressant processor och tung grafik

Hälften av datorerna i testet är profilerade som speldatorer. Men det är inte tillverkarnas mest extrema serier av laptops för inbitna gamers, utan modeller tänkta för oss vanligt folk som då och då uppskattar spelprestanda. Av dessa är Asus TUF FX505 den som mest ser ut som en utpräglad speldator.

Den har utan tvekan en del av den där typiska speldatorestetiken, med udda vinklar i chassit och tydligt utmärkta kylningshål med synliga flänsar innanför. Men det finns helt klart mer utpräglat designade gaming-laptops, till exempel från samma tillverkares varumärke ROG.

Utvändigt är chassit i datorn helt i plast, men stadigt och välbyggt. Inga kanter är särskilt vassa och sluttande undersidor gör att den är behändig att flytta runt trots ganska hög vikt. Datorn har ett väldisponerat tangentbord med utmärkt svikt och slaghöjd, där WASD-tangenterna är lite extra uppmärkta för den som spelar spel.

Valfri rgb-belysning

Det kanske mest typiskt spelanpassade med datorn är annars att den har rgb-effekt i tangentbordets bakbelysning. Du kan ställa in helt valfri färg, pulserande effekter eller till och med synkronisera med ljud, spel och media. Det går självklart att ställa in till neutral ton om du föredrar det, även om programmet för det är onödigt omständligt.

Asus TUF FX505

Detta görs i ett specialprogram kallat Armoury Crate, där du även kan göra en handfull andra inställningar för datorn. Här finns även en speciell kontroll som balanserar kylning och prestanda med olika förvalda profiler, från nästan tyst och strömsnålt till ett aggressivt väsande turboläge.

För det mesta kan du dock med framgång hålla dig till ett balanserat standardläge. Det håller fläktarna lugna för det mesta men kan ta i vid behov. Och det kan då och då behövas, för hårdvaran i datorn går inte av för hackor.

Prestanda

TUF FX505 är enda datorn i testet med en AMD-processor. Vi tycker gott att vi hade kunnat se lite fler, för senaste generationen av Ryzen 7 är en riktigt solid konkurrent till Intels Core-processorer, och med mycket bättre egen inbyggd grafik. Den är trots ”bara” fyra kärnor uppe och nosar på prestandan vi får ut ur en sexkärnig Core i5, och slår helt klart dem med fyrkärnig Intel-processor.

Sedan är den också utrustad med testets kraftfullaste grafikkort, Geforce RTX 2060, och du får 16 GB snabba ram-minnen och en rapp 512 GB ssd. Det är mycket datorkraft för pengarna, även om det är testets dyraste deltagare med prislapp på precis under 15 000 kronor.

Datorns alla anslutningar sitter på ena sidan, den andra är helt dedikerad till extra luftväg för kylningen. Det får inte direkt plats övertygande många. Någon extra usb 3-port, kanske en av typ c, hade varit trevligt.

120 Hz-skärm

Lite extra marginal under bildskärmen gör att den hamnar lite längre upp än normalt. Det är positivt då det ger bättre ergonomi och mindre risk för gamnacke. Skärmen har ett par positiva egenskaper – för det första är det en 120 Hz-skärm och du kan få hög bildfrekvens överallt, inte bara i spel. Det gör att scrollning i webbsidor och dokument flyter på extra fint. För det andra får vi hög kontrast vilket ger en extra känsla av skärpa.

Ljusstyrkan är dock lite måttlig, så undvik att försöka jobba i allt för mycket utomhusljus. Färgomfånget i panelen är också i lägsta laget, en bra bit under srgb-paletten det mesta i filmväg använder, så foton och video kan se lite oinspirerande ut. Ovanför skärmen sitter en lätt brusig webbkamera med släpande bild, men den har riktigt bra mikrofoner, vilket vi tycker är det viktigare.

Asus TUF FX505

Datorn har högtalare med bra balans mellan bas, diskant och mellanregister och det låter överlag som det ska, men bara på låga och mellanhöga volymer. Försöker vi få lite tryck i ljudet blir det omedelbart vasst och skränigt. Det finns en bra app för ljudinställningar, men högtalarelementen hänger helt enkelt inte med. I gengäld låter det ovanligt bra med hörlurar inpluggade.

Datorn levereras med en handfull extra program som sköter enstaka funktioner, som ljudet eller grafikinställningar. Och så Armoury Crate då. Det enda onödiga vi får med är en 30-dagars provversion av McAfee Livesafe.

Bra valOmdöme

Asus enklare speldator har övertygande prestanda och smarta egenskaper som även passar för annat än det spelande den främst är tänkt för. Vore inte själva ytorna så plastiga hade intrycket höjts, och lite extra portar hade varit ett plus.

Specifikationer

Produktnamn: Asus TUF FX505
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.asus.se
Modellnummer: FX505DV-AL014T
Processor: AMD Ryzen 7 3750H, 2,3 GHz quad core
Grafik: Geforce RTX 2060, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3.0, usb 2.0, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), Bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 1h 50 min (hög belastning), 7h (låg belastning)
Ljudnivå: 28-38 dBa
Storlek: 36,1 x 26,2 x 2,7 cm
Vikt: 2,2 kg
Rek. pris: 14 990 kr
Pris: 14 990 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Cinebench R20: 1 767 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 601 poäng
Geekbench 5, gpu: 80 312 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 12 765 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 5 539 poäng
Disk, läsning: 1 090,7 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Goda prestanda.
Extra kraftfull grafik.
Mycket bra mus och tangentbord.
Smart kylning för tystare drift.
Trevlig bildskärm…

minus

…men kanske inte för film.
Något få anslutningar.
Ojämna högtalare.
Plastigt yttre.

Betyg: 4 av 5

Asus TUF Gaming FX505DU-AL029T Pris vid test: 14995 kr.

Bästa pris just nu: 16395 kr