Dell G5: Tungviktare med höga prestanda och extra disk

Om Asus TUF har tydlig gaming-design är Dells speldator G5 mer diskret i utförandet. Här får du inte färgglad belysning i tangentbordet och den har stramare linjer i formgivningen. Men den säljs som en enklare laptop för spel – som ett lite mer sansat alternativ till Dells Alienware-varumärke. G-serien kallas för ”spelförberedd” inte för en utpräglad speldator.

Till det yttre liknar den mest en rejäl proffsig arbetsstation. Den har lite blockig design med vad som ser ut som kylflänsar runt om hela enheten. Det är det dock inte, utan bara ett mönstrat designval, men det döljer faktiskt några extra fläkthål på ett snyggt sätt.

Tung design

Det här är testets tyngsta dator och också dess tjockaste, och ingenting som du enkelt stoppar i en ryggsäck och bär med dig. Men det gör också att den står stabilt på ett bord. Datorn har ett yttre i mestadels plast, med detaljer i hårdare komposit och matt borstad metallyta runt musplatta och tangentbord som gör den behaglig att jobba på.

Tangentbordet bidrar till den känslan med distinkt svikt och klickkänsla i knapparna, och även musplattan ger god komfort och en fin känsla av kontroll. Tangentbordets bakbelysning är dock i svagaste laget.

Dell G5

Skärmen håller fin klass. Samtliga skärmar i testet är på 1920 x 1080 bildpunkter vilket blir aningen pixligt på en 15-tumsskärm, men på andra punkter varierar kvaliteten. Här får vi jämna färger och skarp kontrast. Det är också en 144 Hz-panel, vilket kan tilltala den som spelar mycket.

Däremot verkar inte högre bildfrekvens leda till samma fina allmänna upplevelse som den gör i Asus TUF FX505. Färgomfånget lämnar även en del att önska, så fin nyansering i foton och film kan komma bort, och ljusstyrkan är lite i lägsta laget. Likaså har skärmen ganska långa svarstider, vilket känns märkligt för vad som kallar sig för en speldator.

Prestanda – sexkärnig Intel Core i7-processor

Den har dock definitivt prestandan för det. Här får vi en sexkärnig Intel Core i7-processor ur nionde generationen, och Nividas nya Geforce GTX 1660it-grafikkort. Det levererar nästan lika höga prestanda som de maxade RTX-korten, men saknar stör för några av de mest avancerade effekterna. Å andra sidan kostar det inte skjortan och verkar energisnålare. Däremot kan det hela fresta på kylningen, som bitvis är riktigt påträngande.

Vi får också här både en 256 GB ssd med goda läsprestanda fast märkligt seg skrivhastighet, samt en stor mekanisk lagringsdisk på en terabyte. Det gillar vi, även om det är en källa till lite extra ljud. Men det är förstås en smaksak, en del användare kan föredra större ssd istället. Det Dell möjligtvis har snålat med är ram-minnet, här sitter det 8 gigabyte där det dubbla hade varit idealet.

Platt ljud utan djup

Datorn har tyvärr inget superinspirerande ljud. Dess två högtalarelement ger oss en platt ljudbild utan detaljer i diskant eller djup i basen. Det finns möjlighet att justera equalizer och experimentera med en del surroundinställningar, men vi lyckas aldrig få det att låta särskilt bra. Externt ljud rekommenderas.

Dell G5

Det finns en hel del platser att ansluta det. Datorn har kontakter både på kortsidorna och baktill, inklusive en fullfjädrad thunderbolt 3 på ena sidan. På baksidan finns även dubbla skärmutgångar, både hdmi och displayport. Dessutom får den pluspoäng för en riktigt bra webbkamera med lätt vidvinkellind, fin bildkvalitet och dubbel mikrofon med stabil brusreducering.

Dell stoppar in en handfull extra program i datorn för batterioptimering, support och liknande funktioner. Vi får med en helårslicens på McAfee Livesafe och 20 GB Dropbox. De får räknas som mervärden. Förutom Netflix förinstallerat är datorn för övrigt helt ren från bloatware, förutom då det som vi skyller på Microsoft.

Omdöme

Dell G5 är en biffig dator med snabb processor och extra lagring. Med mer minne, jämnare ssd och bättre ljud hade det blivit en mer solklar rekommendation.

Specifikationer

Produktnamn: Dell G5
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.dell.se
Modellnummer: 5590
Processor: Intel Core i7-9750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1660ti, 6 GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd + 1 TB hdd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 2st usb 3.0, lan, mini displayport, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), Bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 1h 50 min (hög belastning), 6h 55min (låg belastning)
Ljudnivå: 29-40 dBa
Storlek: 36,5 x 23,7 x 27,3 x 2,9 cm
Vikt: 2,68 kg
Rek. pris: 14 590 kr (Dell.se)

Prestanda

Cinebench R20: 2 528 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 821 poäng
Geekbench 5, gpu: 42 210 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 11 413 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 4 812 poäng
Disk, läsning: 1 008,1 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Höga prestanda.
Extra lagringsdisk.
God uppsättning anslutningar.
Bekväm mus och tangentbord.

minus

Ojämn ssd.
Småtråkiga högtalare.
Mer ram-minne hade uppskattats.
Extra stor och tung.

Betyg: 4 av 5