Fujitsu Lifebook U758: Praktisk men långsam laptop

Fujitsus mest aktuella tillgängliga dator i denna klass är Lifebook U768. Den är lite grann raka motsatsen till gaming-datorerna. Den är enkelt och redigt designad, mer för praktisk användning än för stil. Den är inte heller extremt kraftfull och har inte spelgrafik. Men den är på flera sätt väldigt behändig och användbar.

Det är exakt samma dator som föregångaren Lifebook U737 när det gäller chassi och design, en gediget byggd laptop med borstad aluminium och magnesium i ytorna. Avfasade kanter på undersidan gör att den ser lite mer slimmad ut än vad den egentligen är.

Vass design

Enstaka kanter och hörn är lite vassa att greppa, men tänker du på hur du håller den går den att hantera och transportera bekvämt. Skärmlocket sitter ovanligt stadigt och vi får ta i lite extra för att få upp det. Det är inget direkt problem, men innebär att det inte går att öppna med en hand.

Datorn har relativt stora mått, då inte skärmkanterna är så tunna som på en del av konkurrenterna. Det gör att den ser lite gammal ut i designen. Men det har en fördel. Då tangentbordet trots extra bredd går långt ut åt sidorna är det extra bredd för ett stort och bekvämt siffertangentbord, vilket en del andra modeller har fått tränga ihop.

Fujitsu Lifebook U758

Vi har inga klagomål på kvaliteten i knapparna förutom en lite väl svag bakbelysning. Musplattan är dock störande liten av till synes ingen anledning alls. Det ser ut att finnas massor med utrymme för mer. Vi rekommenderar att du skaffar en extern mus om du mestadels har datorn på ett och samma skrivbord.

En sak som omedelbart sticker ut med Lifebook U738 är alla dess anslutningar. Här sitter förutom nätverk, hörlurar och tre usb 3-portar även hela tre skärmutgångar – hdmi, fullstor displayport och en klassisk analog dsub för vga. Vi har också smartcardläsare för företag som kräver det, och sd-kortläsare på framsidan. En extra usb hade inte varit fel, men det kanske inte fick plats med tanke på allt annat.

Istället för en fingeravtrycksläsare har Lifebook U738 samma Palm Secure-lösning som vi tidigare sett i ett par Fujitsu-datorer. Den läser av mönstret av blodkärl i handen på några centimeters avstånd. Det är lika unikt som ett fingeravtryck, och ska enligt Fujitsu vara säkrare. Fungerar gör det i alla fall, och det är minst sagt lite coolt att bara svepa med handen ovanför datorn för att låsa upp den.

Prestandan når inte hela vägen

Prestanda i datorn kommer tyvärr inte upp i konkurrenternas nivå. Det märks att det här är en dator som har ungefär ett år på nacken, och som inte heller då var direkt bländande snabb. Här sitter en strömsnål Core i5-processor av åttonde generationen, ingen extra grafikprestanda utöver Intels inbyggda, och 8 GB ram-minne. Datorn har en ssd på 256 GB, som är av snabbare M.2-typ men som presterar ungefär i klass med en bra sata-disk.

Den vi testat är en modell som finns tillgänglig i svenska butiker även för konsumenter. Är du storkund går det att beställa andra konfigurationer med till exempel mer minne och olika skärmtyper. Något alternativ med kraftfullare grafik finns dock inte.

Fujitsu Lifebook U758

Fujitsus datorer är för det mesta tänkta för främst kontoret, men Lifebook U738 har en överraskande trevlig skärm även för media. Den har nästan full matchning mot srgb i färgomfång, medelhög men trevligt jämn ljusstyrka, fint skarp kontrast med bra djup i svärtan och god nyanskontroll. Även färgkorrektheten är övertygande. Däremot har datorn tunna, trista högtalare utan varken finess eller anständig volym, så ett par bra hörlurar eller skrivbordshögtalare blir ett måste.

Här får vi Windows 10 Pro, och som vanligt får vi med Fujitsus lite spretiga paket av extra program, från enkla men väl fungerande foto- och videoredigerare till småverktyg som extra bra kalkylator och kalender. Många av dem är dock gratisappar som finns för vem som helst i Windows Store. Vi får också 30-dagars säkerhetspaket och en ren reklamlänk till Amazon, två saker som känns lite märkliga i en företags-pc.

Omdöme

Bryr du dig inte om extragrafik för varken spel eller andra tillämpningar, och inte utmanar datorn med för hårt jobb rent allmänt, kommer du ganska långt med denna behändiga laptop. Men den behöver vässas på flera punkter. Det är en snäppet äldre modell än de flesta konkurrenterna, så vi hoppas på en uppgradering snart.

Specifikationer

Produktnamn: Fujitsu Lifebook U758
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.fujitsu.se
Modellnummer: VFY:U7580M35SBNC
Processor: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3.0, usb 3.1 typ c, lan, displayport, hdmi, vga, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), Bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Biometrisk scanner, smartcard-läsare
Batteritid: 1h 20min (hög belastning), 7h 15min (låg belastning)
Ljudnivå: 29-37 dBa
Storlek: 37,8 x 25,6 x 1,9 cm
Vikt: 1,72 kg
Rek. pris: 12 852 kr
Pris: 12 727 kronor hos Proshop.

Prestanda

Cinebench R20: 1 222 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 713 poäng
Geekbench 5, gpu: 5 050 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 1 219 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 474 poäng
Disk, läsning: 528,1 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Stor bredd på externa anslutningar.
God skärmkvalitet.
Bekvämt tangentbord.
Smart säkerhetslösning.

minus

Ligger efter i prestanda.
Måttlig batteritid.
Jobbigt liten musplatta.
Trista högtalare.

Betyg: 3 av 5