Pavilion Gaming 15: Laptop med gott om kraft till bra pris

Tredje spelinriktade datorn kommer från HP och heter beskrivande nog Pavilion Gaming. Pavilion är HP:s mellanklass på laptops för konsumenter. Inte billigaste budget, men mer prisvärda än lyxigare Envy och tunna Spectre-serierna. Och här alltså en Pavilion som det går bra att spela på.

Den har lite typisk speldatordesign, med en del avfasade kanter och två rejäla fläktutblås baktill, men överlag är designen mer stram än till exempel i HP:s gaming-serie Omen. Här får vi inga neonfärger utan neutralt vit bakbelysning i tangentbordet, och minimalt med extra dekor.

Bakbelysningen är extra stark, vilket uppskattas. Men knapparna kan upplevas ha lite seg respons och du får helt enkelt trycka till lite extra jämfört med de flesta tangentbord i bärbara datorer. Samtidigt är hela upphängningen av mus och tangentbord märkligt skramlig. Det gör att man inte kan skriva särskilt tyst på det. Det här är inte datorn att ta med till biblioteket.

Udda skärm med bra ergonomi

En udda skärmupphängning med litet gångjärn i mitten gör att skärmen kommer upp lite extra vilket är bra för ergonomin. Det gör dock att den blir lite svajig och kan komma i svängning av att vi stöter till den eller bordet den står på. Utöver det är chassit annars superstadigt, byggt i mestadels metall med mattsvart ytbehandling.

HP Pavilion Gaming 15

Datorn har en 144 Hz-skärm, men precis som med Dell G5 känns det inte som det utnyttjas väl i Windows skrivbordsläge. Vi får inte samma känsla av jämnhet i gränssnittet som med Asus TUF. Men för spel får vi fint flyt, snabba svarstider, och en hyfsad ljusstyrka. Skärmen är dock lite blek i svarta partier. Färgomfånget uppges matcha srgb och det tycker vi ser ut att stämma.

Bra ljud

HP Pavilion Gaming levererar riktigt bra ljud, i samarbete med Bang Olufsen som i de flesta HP-datorer. Danskarna gör så vitt vi vet inte själva högtalarna men bidrar med effektiv ljudförbättringsmjukvara. Vi får bra egen equalizer, men håll dig undan från de förinställda profilerna för olika musikgenrer, de låter alla gräsligt.

Vill du använda datorn för videosamtal rekommenderar vi att du skaffar en separat webbkamera, för den som sitter inbyggd håller inte för våra minimikrav, med brusig och släpig bild samt spretig färghantering. Du får hyfsat med usb-portar att ansluta dem till, och för övrigt inget som sticker ut i anslutningsväg. Den har som flertalet andra datorer i testet hdmi, hörlursport och fast nätverk.

Prestanda

Det här är en av testets mer kraftfulla datorer, med sexkärnig Core i5-processor och Geforce GTX 1660ti-grafik. Är det något vi hade hoppats mer på är det ram-minnet som är på lite beskedliga 8 gigabyte, och en ssd som inte hör till de allra snabbaste. Trots höga prestanda är den inte överdrivet högljudd i kylningen. Den har både välbyggda fläktar och smart mjukvara som ska hålla nere störningsfaktorn.

HP Pavilion Gaming 15

På en punkt ligger HP-datorn klart efter, och det är i batteritid. Den enda förklaringen till att den har i stort sett hälften så lång driftstid som konkurrenterna är att den måste ha extra litet batteri. Det är ingen viktig bedömningspunkt i testet, vi testar dem för användning i hemmet och räknar med att du har adapter och vägguttag tillhanda. Men en extra timmes jobbande på balkongen utan att dra dit en skarvsladd hade varit ett plus.

Mjukvarumässigt är datorn en blandad upplevelse, varken ovanligt bra eller dålig. Vi får ett helt gäng små extraprogram för ljudet, extra systeminställningar, support och systemunderhåll med mera. Och vi kan registrera oss för 25 GB Dropbox-utrymme gratis i ett år. Utöver det får vi prova på-version av säkerhetspaket, men inget annat i bloatware-väg.

Omdöme

Gott om prestanda till ett pressat pris är det som HP Pavilion Gaming främst bjuder på. Både för spel och andra typer av tunga jobb. Vi gillar den faktiskt bäst som bio-dator, med trevlig skärm och bra högtalare. Vill du ha den som riktig mobil laptop får vi dock varna för kort batteritid.

Specifikationer

Produktnamn: HP Pavilion Gaming 15
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.hp.se
Modellnummer: 15-dk0906no
Processor: Intel Core i5-9300H, 2,4 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1660ti, 6 GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter, 144 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 3st usb 3.0, usb 3.2 typ c, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), Bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 55 min (hög belastning), 4h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 33-38 dBa
Storlek: 36 x 25,6 x 2,4 cm
Vikt: 2,25 kg
Rek. pris: 12 695 kr (HP.se)

Prestanda

Cinebench R20: 1 896 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 777 poäng
Geekbench 5, gpu: 64 494 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 11 398 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 4 775 poäng
Disk, läsning: 644,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Höga prestanda.
Bra bild, bättre ljud.
Relativt tyst drift.

minus

Skramligt tangentbord.
Mer ram-minne hade uppskattats.
Kort batteritid.

Betyg: 4 av 5