Lenovo Ideapad S540: Stilig, kraftfull och överraskande portabel laptop

Ideapad S540 är en mer traditionellt utformad laptop och vi klassar den inte som en gaming-dator, även om den faktiskt har ett helt okej grafikkort: Geforce GTX 1650. Men nej, det är inte i klass med de andra tre spelinriktade datorerna, och framför allt är den byggd på en lågeffektsprocessor, som datorerna från Acer och Fujitsu.

Det är dock en lite vassare Core i7 där de två har Core i5, så den trissar upp prestanda ett snäpp både för jobb och underhållning. I vår modell som kostar precis under 13 000 kronor får du även lite extra minne, tolv gigabyte istället för åtta, och en överraskande stor ssd på hela en terabyte. Det är en riktigt bra samling specifikationer för pengarna.

I alla fall om datorn i övrigt håller kvalitet. Och rent allmänt tycker vi definitivt det. Den är stabilt byggd i mestadels aluminium, med rena linjer och en dämpat grå ton i chassit. Den är relativt tunn och lätt och inte alltför obekväm att bära runt på. Nu sätter vi inte portabiliteten i främsta rummet i detta test, men att kunna flytta den mellan rum utan besvär är ett plus.

Den har ett brett tangentbord med kraftfull bakbelysning och knappar med påtaglig slaghöjd, även om klickkänslan i dem är lite vag. Siffertangentbordet vid sidan är något kompakt, men vi har sett värre lösningar för det i andra testdeltagare. Musplattan har vi inget specifikt att klaga på, den gör jobbet, även om själva musklicket i ytan är lite stumt.

Lenovo Ideapad S540

På sidorna hittar vi två usb 3-portar, en usb 3.1 av typ c och en hdmi för extern skärm. Det Ideapad S540 saknar som resten av datorerna har är en fast nätverksanslutning. Du får inte heller någon adapter för detta, så det blir till att förlita sig på wifi. Den uppkopplingen verkar dock pålitligt stabil. Strax under tangentbordet hittar vi också en fingeravtrycksläsare. Det blir det extra plus i kanten för.

1080p-skärm med ips-teknik

Skärmen är som resten av startfältet en 15,3 tums 1080p-skärm med ips-teknik. Men var noga när du letar efter datorn i butiker, det finns också en 14-tumsverion som vi inte testat. Här får vi klara neutrala färger och hyfsad ljusstyrka, men lite blek kontrast jämfört med de bästa konkurrenterna. Vi behöver dämpa ner ljuset en hel del för att det inte ska se påtagligt grått ut. Färgrymden är inte optimal men ligger tillräckligt nära srgb-standarden för att ge en trevlig filmupplevelse.

Datorn har ett par högtalare med fylligt ljud och hjälps upp extra med stöd för Dolby Audio. Det är fint djup i basen och goda möjligheter att anpassa till olika typ av användning, som musik, film, spel och röstfokus vid till exempel videosamtal. Högst upp i diskanten är den dock vag och tappar en del detaljer, så den där perfekta klarheten i ljudet uteblir.

Påslagen och i passivt läge är datorn helt ljudlös, men det krävs inte mycket för att fläktar ska dra igång och när de gör det är ljudet tyvärr påtagligt. Även vid försiktig kylning, tack vare ett påtagligt mekaniskt surr. När den kämpar på som mest, med tunga program och spel, kan det väsnas rejält.

Bra batteritid

Lenovo överraskar med ovanligt bra batteritid. Pressar du inte datorn hårt kan du även ha den som en pålitlig laptop att ha med utanför hemmet för en hel dags användande. Om än en stor och tung sådan, och en som inte har ljusstyrkan för bekväm utomhusanvändning.

Lenovo Ideapad S540

Lenovo stoppar med en liten skara egna program, varav hela tre är för olika typer av audiokontroll. För övrigt får du Lenovo Vantage, ett behändigt program som samlar lite snabbinställningar, systemövervakning, och uppdatering, säkerhetsrådgivning, supportinformation och ett extra lager av wifi-säkerhet som kan aktiveras. Du får även en prova på-version av McAfee Livesafe, men det är det enda som känns onödigt påprackat.

PC för Alla Bäst i testOmdöme

Vore det inte för irriterande högljudda fläktar hade det här varit en riktig fullträff. Den kombinerar fullgoda prestanda med mångsidighet och kvalitet i ljud och bild på ett övertygande sätt. Och som bonus är den till och med användbar mer portabelt med extra batteritid. Fast nät kan vi klara oss utan – datorns wifi är problemfri och det är lätt att skaffa en adapter.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Ideapad S540
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: www.lenovo.com/se
Modellnummer: 81SW000KMX
Processor: Intel Core i7 8565U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1650, 4 GB
Minne: 12 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3.0, usb 3.2 typ c, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), Bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 15min (hög belastning), 15h 20min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-41 dBa
Storlek: 35,8 x 24,4 x 1,7 cm
Vikt: 1,8 kg
Rek. pris: 12 990 kr
Pris: Från 12 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 1 496 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 626 poäng
Geekbench 5, gpu: 37 850 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 7 210 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 3 190 poäng
Disk, läsning: 1 727,8 poäng
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Goda prestanda.
Stor ssd.
Bra bild och ljud.
Extra batteritid.

minus

Bitvis högljudd kylning.
Inget fast nätverk.

Betyg: 4 av 5

Lenovo IdeaPad S540-15 81SW000KMX Pris vid test: 12990 kr.

Bästa pris just nu: 13499 kr