Laptop under 15 000 kr: MSI GL63 8RD – extrema prestanda för pengarna

Från MSI kommer inte särskilt förvånande en speldator. GL-serien är en av MSI:s mer prispressade samling datorer, och GL63 blev precis lagom till vårt test uppgraderad med Intels nya Coffee Lake-processorer. Och det är inte vilken processor som helst utan här sitter en Intel Core i7-8750H med hela sex processorkärnor. Ser vi bara till processorn är det den kraftfullaste dator vi någonsin testat.

Förutom det får vi bra men inte extrem spelgrafik med Geforce 1050ti-kort, 8 GB ramminne av ddr4-typ och en snabb 512 GB ssd. Kombinationen av så pass extrem processor och sedan bara 8 GB minne och halvsnabbt grafikkort är lite märklig. Men för vissa sysslor man det vara en bra kombination, till exempel videoredigering.

På andra punkter känns datorn billigare. Chassit är en lite kantig kombination av plast och metallytor som inte känns varken omsorgsfullt genomtänkt eller ihopsatt. Det knakar lite i fogarna och plasten när vi bär omkring på den. Precisionen i musplattan lämnar också en del att önska. Vi rekommenderar därför att du helt enkelt ansluten en usb-mus om du sitter vid skrivbordet.

MSI GL63

Att sitta och jobba på datorn är annars relativt trevligt, tack vare ett bekvämt tangentbord signerat Steelseries. Du får dock stå ut med en aggressivt röd bakbelysning som matchar datorns typiska ”gamer-design”.

Bra högtalare

Bra val PC För Alla till alla som får betyg 8-9-10Bra valNär datorn jobbar som allra mest kan den bli påtagligt högljudd, men för det mesta surrar det bara diskret. Ett tips är att överrösta fläktarna med musik från datorns kraftfulla inbyggda högtalare, som låter riktigt bra, med stuns i basen och fin detaljåtergivning. Det krävs dock lite mekande i medföljande ljudinställningsprogram för att få det att låta optimalt. Men tyvärr öser MSI även på med en hel del onödigt bloatware som vi direkt rensar bort.

Datorns kanske svagaste kort är bildskärmen. Det är en ips-panel men utan övertygande lyster i färgerna. Skärmen är också aningen ljussvag, men med matt yta och god kontrast så klarar den sig ändå godkänt.

GL63 har gott om usb-portar, och dubbla skärmutgångar, både hdmi och displayport, samt fast nätverksport. Det uppskattar vi i den här typen av dator, som ju verkligen ska kunna vara din permanenta pc även på fast plats i hemmet.

Fakta MSI GL63 8RD-219NE

Testad: Maj 2018
Kontakt: www.msi.eu
Processor: Intel Core i7-8750H, 2,2 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1050ti, 4 GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c, 3 st usb 3.0, lan, hdmi, mini displayport, headset med s/pdif
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 1h 5 min (hög belastning), 5h 30min (låg belastning)
Storlek: 38,3 x 26 x 2,9 cm
Vikt: 2,2 kilo
Pris: Från 13 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 10,12 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 65,61 fps
Disk, läsning: 1009 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Extra kraftfull sexkärnig processor.
Gott om externa anslutningar.
Utmärkt mus och tangentbord.
Bra ljud.

minus

Något tjock och otymplig.
Högljudd kylning.
Något blek bildskärm.
Kort batteritid.

Betyg 8 av 10