Apple Macbook Pro 15: Proffsig dator med fingertoppskänsla

För många användare är en Mac ett måste. Kanske för att de kör väldigt specifika program, eller också är det helt enkelt så att de har levt med och är så vana vid Mac OS att ett byte till Windows är otänkbart. Det är dock väldigt dyra datorer, i alla fall om man inte vill kompromissa bort för mycket kvalitet.

Den Macbook Pro i 15-tumsformat vi testat är dessutom den dyraste grundmodellen, med en prislapp på hela 29 000 kronor. Eller ytterligare lite dyrare om du köper den direkt från Apples webbutik. Det finns ett par billigare modeller, men alla ligger fortfarande en bit över 20 000 kronor. Apple har precis uppdaterat Macbook Pro med ny kraftfull sexkärnig processor, men vår testade modell finns fortfarande att köpa i flera stora svenska butiker.

Apple leverear väldigt mycket kvalitet. Macbook Pro är en klockrent byggd dator i solitt aluminiumchassi, med toppkvalitet på allt från portar (fyra till antalet, alla thunderbolt 3) till den extra stora musplattan och ett tangentbord som kan kännas lite udda att använda först med kort slaghöjd, men som vi snabbt vänjer oss vid.

M;acbook Pro 15

Precis som en annan 15-tummare, Asus Zenbook Pro, har Apple val att skippa numeriskt tangentbord. Istället upptas sidorna runt tangentbordet av galler med kraftfulla uppåtriktade högtalarelement bakom. Dessa ger oss snyggt, rent och kraftfullt ljud som låter bra i de flesta situationer.

Diskret kylning

Macbook Pro har vassa prestanda tack vare 7:e generationens fyrkärniga Intel Core i7-processor, Radeon Pro 560-grafik och 16 GB ramminne och en pigg ssd. Den är inte vansinnigt kraftfull, men prestanda är solida för de allra flesta krävande uppgifter. Och den utför dessa med minimalt påträngande kylning. Dels via god passiv avledning i chassit, dels med effektiva men diskreta fläktar.

Bra val PC För Alla till alla som får betyg 8-9-10Bra valDe saker som gör Macbook Pro till en vinnare är för det första dess utmärkta bildskärm. Den har hög upplösning på inte riktigt men nästan 4k, ovanligt hög ljusstyrka för en bärbar dator, som bäst över 550 cd/m2. Dess utom har den stort färgomfång, nära (men inte riktigt klockrent på) Adobe rgb-standarden vilket tilltalar mediaproffs, och kompatibel med dci p3, vilket tilltalar mediakonsumenter.

Till sist har vi den unika, roliga och användbara Touchbar, en smal extra oled-skärm istället för funktionsknappar upptill på tangentbordet. Den kan programmeras med valfri grafik och användas som kontroller i program, vilket också många Mac-program numera gör. Andra möjligheter är att använda den som volymreglage när du startar en mediaspelare, specialknappar i andra program, samt Escape- och funktionsknappar i normalläge.

Fakta Apple Macbook Pro 15 tum i7 2.9 GHz

Testad: Juni 2017
Kontakt: www.apple.se
Processor: Intel Core i7 7820HQ, 2,9 GHz quad core
Grafik: Radeon Pro 560, 4 GB
Minne: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,4 tum ips, 2880x1800 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 4 st thunderbolt 3, headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: MacOS High Sierra
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, Touchbar
Batteritid: 1h 40min (hög belastning), 9h 20min (låg belastning)
Storlek: 34,9 x 24,1 x 1,6 cm
Vikt: 1,83 kg
Pris: Från 26 987 kronor hos Prisjakt. Läs var du hittar Macbook (alla modeller) billigast i vår guide här!

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 8,75 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 87,1 fps
Disk, läsning: 790 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Goda prestanda.
Hög klass på skärm och ljud.
Stor, smart musplatta.
Innovativa Touchbar.

minus

Tung för att vara så pass tunn.
Fortfarande dyr för vad man får.

Betyg 8 av 10

Apple MacBook Pro - 2,2GHz HC 16GB 256GB 15" Pris vid test: 26987 kr.

Bästa pris just nu: 22990 kr