Kommer ni ihåg vad vi lovade varandra förra året? Jo, vi skulle skärpa oss och bli bättre på att byta och hantera våra lösenord. Så blev det inte riktigt.

När PC för Alla i år undersökte läsarnas lösenordsvanor var uppslutningen stor. Hela 8 500 personer deltog (tack!).

När vi instiftade Lösenordsbytardagen var det med tanken att påminna om den där tråkiga, men ack så viktiga grejen med att byta sina lösenord regelbundet. Tanken är att minst en gång per år bör alla se över och byta lösenorden till olika tjänster, men det finns förstås inget som hindrar att du gör det oftare).

Lösenordsbytardagen
Den 20 januari är lösenordsbytardagen, något PC för Alla instiftade 2010 som en påminnelse för alla datoranvändare att säkra upp och byta sina lösenord.

Från år till år har vi sett en ökad medvetenhet och lösenorden byts allt oftare. Men i år ser det ut att ha stannat av. Nästan sex av tio, ganska exakt lika många som i fjol, anger att de byter mer sällan än en gång om året.

I år är det även lika många som använder samma lösenord till flera tjänster som förra året. Var tredje. Faran med detta är att om ett av dina konton skulle hackas, så kommer personen som gjort det även att komma in i dina andra konton, om de har samma lösenord.

Unikt partnererbjudande: Testa säkerhetsprogrammet F-Secure SAFE utan kostnad i 3 månader

Att spara sina lösenord på en bit papper är inte direkt den säkraste förvaringen. Det verkar några fler ha förstått nu, då siffran för detta sjunkit med två procent sedan i fjol. Fortfarande är det dock 19 procent som väljer den här metoden, och det är 19 procent för många. Det säkraste sättet, att använda ett krypterat lösenordshanterarprogram, är det en av fyra som väljer.

Jag trivs bäst i öppna nätverk (eller något liknande) sjunger Ulf Lundell, och det är något många som håller med om. Även om 75 procent säger att de aldrig gjort det, så är det 20 procent som i någon utsträckning har surfat på sina grannars nätverk. Fem procent av de som aldrig gjort det skulle gärna göra det om det inte fanns ett lösenord i vägen.
Att lösenordsskydda sin router är med andra ord ett bra sätt att hålla grannar, men även mer lömska filurer borta från ditt nätverk.