Minns ni EeePC? Asus netbook-datorer var några av de första att pressa små bärbara datorer ner till riktigt spännande prisnivåer. Sen hade ju netbooken en massa andra problem – undermålig prestanda, obekvämt trångt tangentbord och musplatta, och framförallt en skärmstandard som var för liten för många saker Windows ville göra med den. Netbooks sålde bra ett litet tag, sedan gick nyhetens behag snabbt över.

Snålpris men lyxstil

Asus har hållit ”Eee”-etiketten vid liv med med en ”EeeBook”. Men det är något helt annat än sin superkompakta föregångare. EeeBook E403S är en slimmad 14-tummare. I format och utseende ger den oss samma eleganta intryck som betydligt dyrare ultratunna datorer som Asus Zenbooks eller HP Envy.  

EeeBook E403S
EeeBook E403S har rejält tilltaget tangentbord och stor musplatta med god kvalitet. Skärmen är det som mest av allt påminner oss om att det trots allt är en budgetdator.

Den är 1,8 centimeter tunn, har chassi i borstad metall, snyggt och bekvämt nersänkt tangentbord och en stor musplatta med snygg kromglänsande kant runt. På sidan hittar vi en usb typ c-port (och ett par vanliga), vilket ger en trevligt modern touch.

På nära håll märks att det är lite mer plast i detaljerna, och vi får inte finesser som bakbelyst tangentbord, men det här är en dator som du utan att skämmas kan fälla upp på business-mötet, bland Macbooks och Probooks, trots sin prislapp på bara drygt fyra tusen.

Doldis till processor 

Fast du kanske borde pilla bort Intel-etiketten som det står ”Pentium” på först. Det är ett namn som inte imponerat på över tio år, som skriker ”mossig gammal strömslukande kamin”, och som numera är så långt sitt ursprung att vi inte kan begripa varför Intel klänger sig fast vid det.

I själva verket är det här en riktigt intressant liten och väldigt modern processor. Den tillhör den lite okända ”Braswell”-familjen som lanserades i all tysthet i början av året, och bygger på samma 14-nanometers Silvermont-kärna som senaste Atom-processorn vi hittar ibland annat Microsoft Surface 3. Prestandamässigt matchar EeeBook E403S faktiskt Surface 3, och är till och med snäppet snabbare. Bra nog för allt du vill göra med en webbläsare eller Office med andra ord, men kanske ingenting att redigera foton och film på.

Med 4 GB ram-minne och en Flash-disk på 64 GB har den inte heller direkt utrymme att installera massor av program eller köra tung multitasking, men det kan vi nog klara oss utan. Disken är inte heller särskilt snabb, det är en emmc-enhet istället för en sata-eller pcie-ansluten ssd. Den är dock fortfarande piggare än en mekanisk hårddisk, och med betydligt kortare söktider, så i de flesta fall får vi ändå ssd-upplevelsen.

EeeBook E403S
Bostad aluminium i både skärmlock och tangentbordsdelen ger ett genuint intryck.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning