Böcker är underbara, men ibland kan det vara svårt att hitta tid för att läsa dem. Lösningen kan vara att börja med ljudböcker. I stället för att läsa själv lyssnar du på boken i en uppläsning som görs av en stor skådespelare eller författaren själv.

Genombrottet för smarta mobiltelefoner har gjort det mycket enklare att lyssna, och det finns många olika alternativ. Här är fem appar du inte får missa.

Google

Google utmanar med styckeköp

Via Androids inbyggda tjänst Google Play Butik kan du inte bara köpa appar. Sedan länge har du även kunnat köpa film och e-böcker – och nu finns där även ljudböcker.
Du köper böckerna styckvis och betalar med betalkort, på samma sätt som när du köper appar. Priset för böckerna på topplistan varierar mellan 120 och 310 kronor.

Hämta Google Play Böcker för Android
Hämta Google Play Böcker för IOS
Surfa till play.google.com/store/books/category/audiobooks


Spotify för ljudböcker

För den som lyssnar mycket på ljudböcker är ett abonnemang den billigaste lösningen. Likt Spotify betalar du en fast månadsavgift och får lyssna hur mycket du vill.
Det finns flera olika alternativ, men den tjänst som vann PC för Allas test är Storytel. Månadsavgiften är 170 kronor.

Hämta Storytel för Android
Hämta Storytel för IOS
Hämta Storytel för Windows 10
Surfa till www.storytel.se

Missa inte vårt stora test av ljudbokstjänster.Biblio

Låna fritt på biblioteket

Du som inte vill betala kan du låna ljudböcker på biblioteket via appen Biblio.
Nackdelen är att du bara får lyssna under en begränsad tid och att utbudet är mindre. Du måste också ha bibliotekskort hos något av de anslutna biblioteken. Läs mer i vår guide på pcforalla.se/biblio.

Hämta Biblio för Android
Hämta Biblio för IOS

Missa inte vår kom igång-guide till Biblio!Librivox

Gratis klassiker på engelska

Ett annat sätt att få gratis ljudböcker är att använda Librivox. Det är en tjänst där volontärer har läst in klassiska mästerverk som blivit så gamla att de är upphovsrättsfria.
Det finns drygt 23 000 böcker på engelska, men tyvärr bara ett 20-tal på svenska.

Hämta Librivox för Android
Hämta Librivox för IOS
Surfa till librivox.org


Bästa appen för att lyssna

Oavsett om du laddar hem ljudböcker från Librivox eller förvandlar gamla cd-skivor till mp3-filer så behöver du en app för att kunna lyssna. Ett alternativ till den inbyggda musikspelaren är Smart Audiobook Player.

Den stora fördelen är att du har bättre verktyg för att sortera dina ljudböcker, och det går också lättare att bläddra spola. Genom att skilja på musik och böcker slipper du dilemmat med att hitta rätt ställe i boken när du har använt appen för musik.
För Iphone-användare går det att använda den inbyggda appen Ibooks.

Hämta Smart AudioBook Player för Android