KeepassXC

Keepass är en lösenordshanterare för Windows och ett långvarigt öppet källkodprojekt. Det har avancerad säkerhet och eftersom koden ligger öppen har den undersökts noggrant och anses allmänt vara säker. Men det är ganska krångligt att använda, speciellt integrationen med webbläsare.

Därför har vi valt att testa KeepassXC, en plattformsoberoende version av Kepass som fungerar på de flesta operativsystem och utvecklas av användare. Det är lite enklare att komma igång med, och har framför allt riktiga webbläsarpluginer precis som de andra lösenordshanterare vi har testat.

Keepassxc

Märks att det är öppen källkod

Det grafiska gränssnittet i KeepassXC är inte riktigt lika modernt som till exempel Lastpass. Ikonerna, texten och avgränsarna känns mer som något du hittar i Windows XP än Windows 10. Ett typiskt exempel är att listan över sparade lösenord som standard är betydligt bredare än fönstret, så du måste skrolla i sidled för att se all information.

Men det är inte fasligt krångligt och programmet kryllar inte av inställningar, så det är hyfsat lätt att hitta hur du ska göra olika saker. Eftersom det inte är ett kommersiellt program får du inga frågor om du vill uppgradera till premiumkonton eller något annat irriterande heller.

Keepassxc
Precis som hos flera konkurrenter förstår sig KeepassXC inte på Googles login.

Att använda KeepasXC fungerar lite annorlunda än vi är vana vid från andra program. Du måste till exempel göra det mesta från programmet, eftersom webbläsarpluginen är extremt barskrapad. En trevlig detalj är stöd för authenticator (totp), så att du snabbare kommer in på sidor med tvåstegsverifiering.

Fakta KeepassXC

Kontakt: https://keepassxc.org
Fakta: Öppen källkod.
Övrigt: Kan fylla i totp-koder. Kompatibelt med andra versioner av Keepass.
Pris: Gratis och fritt.

Testa KeepassXC här!

plus

Öppen källkod.
Håller sig till det väsentliga.
Lagrar all data lokalt.

minus

Saknar extrafunktioner och hanterar alla sparade uppgifter som loginer.
Tråkigt gränssnitt.
Dålig webbläsarintegration.