6 lösenordshanterare värda namnet

Lastpass

Lastpass

Den kanske mest populära av alla. Lastpass fungerar på i stort sett alla plattformar. Här lagras ditt valv i molnet och det finns ett sätt att återställa ett förlorat huvudlösen. Det gör att Lastpass får klassas som ett av de mindre säkra alternativen, men vi har inte hört om några hack och det är den enda helt plattformsoberoende lösningen.

Fakta: Lastpass

Mer info: https://lastpass.com/
Pris: Gratis eller cirka 16 kronor per månad för Premium-versionen
Plattform: Android, Blackberry, IOS, Linux, Mac, Windows

1Password

1Password

Agilebits program var ett av de första och är förmodligen det allra säkraste. Utvecklarna beskriver ingående hur krypteringen går till och har stående prispengar på att ta fram effektivare knäckning av chiffer. På Mac och IOS är det fantastiskt, men Windows-versionen sackar efter en aning.

Fakta: 1Password

Mer info: 1password.com
Pris: Cirka 25 kronor i månaden, alternativt cirka 40 kronor i månaden för hela familjen.
Plattform: Android, IOS, Mac, Windows

Keepass

Keepass

Om du bara behöver hantera lösenorden på Windows (och klarar att manuellt göra backup och kanske synka via Dropbox) finns Keepass, ett öppet källkodsprogram som har mycket goda omdömen bland användarna. Kan köras direkt från ett usb-minne, men tänk på att andras datorer kan ha skadeprogram.

Fakta: Keepass

Mer info: http://keepass.info/
Pris: Gratis (öppen källkod)
Plattform: Windows, Mac, Android, IOS, Linux, Palm OS och Blackberry

Dashlane

Dashlane

Specialiserar sig på automatisering av inte bara lösenord utan även ifyllning av andra uppgifter som adresser och kreditkort. Det fungerar på alla plattformar, alltså även i Safari på IOS. Kan lagra valvet både i molnet och lokalt. Det stora hindret är att pro-versionen (där du får synkning och andra funktioner) kostar rätt mycket.

Fakta: Dashlane

Mer info: https://www.dashlane.com/
Pris: Gratis/330 kronor per år
Plattform: Android, IOS, Mac, Windows

Sticky Password

Sticky Password

Påminner om Lastpass och Dashlane, men skiljer sig bland annat genom att ha både lokal wifi-synk och molnsynk, och genom att kunna spara lösenord för program och appar. Kan låsas upp med fingeravtryck även på Android (med bland annat Galaxy S6). Har både abonnemang och evighetslicens (fria uppdateringar).

Fakta: Sticky Password

Mer info: stickypassword.com
Pris: Gratis, 250 kronor per år eller cirka 1 200 för en livstidsprenumeration
Plattform: Android, IOS, Mac, Windows

Icloud-nyckelring

Icloud-nyckelring
Apple byggde in en lösenordshanterare i IOS 7 och OS X 10.9. För användare som enbart befinner sig i Apples ”ekosystem” är det en uppenbar ersättare till fristående program. Här sparas loginer och kreditkort, men inte mycket annat. Synkar så klart via Icloud, men är aningen krångligt att komma igång med.

Fakta: Icloud-nyckelring

Mer info: https://support.apple.com/sv-se/HT204085
Pris: Gratis
Plattform: IOS, Mac