Enpass

Nyligen ändrade Enpass helt sitt upplägg, från engångspriset 115 kronor per plattform till en prenumeration på 173 kronor om året eller ett engångspris på 520 kronor för samtliga plattformar.

Enpass är fortfarande gratis för dig som bara använder det på dator och inte behöver ”premiumfunktioner” som att skapa nya mallar och kategorier. Du kan synka mellan flera Windows-, Mac- och Linuxdatorer utan en prenumeration. Kunder som hade betalat för någon av de enskilda plattformarna får en prenumeration kostnadsfritt, så för dessa kan den nya modellen faktiskt vara en bonus då de helt plötsligt kan använda Enpass på alla plattformar utan att betala extra.

Vi sänker betyget

Men för den som ville ha Enpass premiumfunktioner enbart på Windows, eller mobilversionen enbart för IOS eller Android, blir det nya priset betydligt högre än tidigare. Vi sänker därför det tidigare betyget, från full pott till 9 av 10. (Betyget är också satt utifrån Windows-datorer, hur det fungerar specifikt på exempelvis Android har vi inte testat)

På Wayback Machine kan du se hur priserna såg ut fram till 14 november.


Enpass är ett ganska nytt alternativ, som har valt en modell som är på utgående. Det finns ingen molntjänst, programmet lagrar alltid sitt krypterade valv lokalt på din dator eller enhet, och vill du synka med andra enheter måste du själv ordna molnlagring. Det är samma modell som 1 Password länge använde, och Enpass verkar ha sett ett utrymme för ett program som behåller den när övriga går till molnet.

Vad som är riktigt trevligt är att skrivbordsprogrammet för Windows (och Mac och Linux) är helt gratis. Mobilapparna kostar en dryg hundralapp men det finns alltså inga prenumerationstjänster så långt ögat når.

Enpass

Till vår stora glädje är Enpass Windowsprogram en fröjd för ögat. Det är enkelt att installera, kan arbeta helt lokalt utan någon uppkoppling, och själva programmet är logiskt upplagt med bra organisation.

Efter att ha installerat webbläsarpluginen testar vi att spara och fylla i lösenord, och det fungerar också snabbt och lätt. Precis som med flera andra program i testet har vi problem med Google (den vill inte kännas vid att vi håller på att logga in), men att spara inloggningen manuellt är smidigt och det fungerar direkt när vi försöker logga in.

Enpass webbläsarplugin har också förstått att om du öppnar den på en sida så vill du se dina sparade inloggningsuppgifter för den domänen, oavsett om du är på inloggningssidan eller inte.

Enpass lösenordshanterare

Öppen källkod för säkerhet

Enpass använder krypteringsmotorn Sqlcipher för kryptering, en beprövad teknik med öppen källkod som därför har granskats av fristående experter. Kryptering och dekryptering sker bara i arbetsminnet på din dator (eller mobil) och även om du använder molnsynk via Dropbox eller en annan tjänst är det enda som lagras där de redan aes-krypterade uppgifterna.


Bra valFakta Enpass

Kontakt: enpass.io
Testad: November 2019
Fakta: Fristående skrivbordsprogram för Windows. Lagring lokalt med frivillig synk via din egen molnlagring (Dropbox, Box, Google Drive, Onedrive eller Icloud).
Övrigt:
Pris: Gratis för Windows och Mac, 173 kronor/år för prenumeration eller 520 kronor engångssumma för samtliga mobilplattformar och Pro-funktioner på dator.

Testa Enpass här!

plus

Gratis för dator.
Väldigt bra Windows-program.
Hög säkerhet med öppen källkod.

minus

Inte lika beprövad som 1 Password.