Testad produkt: Lastpass
Pris: Gratis eller 350 kronor/år, 465 kronor/år för familjekonto.
 

Lastpass

Lastpass är kanske den populäraste av alla lösenordshanterarna. En orsak till det är att det är en av få som har en gratisversion som faktiskt räcker för många användare. Lastpass Premium (och Family) är inte heller speciellt dyra, men för en normalanvändare som bara behöver spara och synka lösenord mellan enheter klarar du dig med gratisversionen.

Lastpass

På dator är Lastpass enbart en webbläsarplugin och har inget fristående program, medan mobilversionen så klart är en app. Det gör att Lastpass hör till de mindre säkra, och Lastpass har flera gånger drabbats av buggar som har gjort det möjligt för hackare att komma över inloggningsuppgifter genom speciellt skriven kod på webbsidor.

Knaggligt gränssnitt

Bristen på ett fristående program gör också hanteringen av valvet mindre smidig, eftersom allt sker via ett webbgränssnitt. Du kan inte högerklicka på objekt för att komma åt olika alternativ, och överlag känns det mindre som en del av Windows än som en webbapp. Och då en webbapp som inte är i samma kaliber som till exempel Google Drive.

Lastpass

I vårt test lyckas vi inte heller få Lastpass att alltid erbjuda sig att spara inloggningsuppgifter, och att göra det manuellt är inte lika smidigt som i en del alternativ. Men om du håller dig till gratisversionen har Lastpass ändå ganska mycket att erbjuda och vore det inte för de upprepade upptäckterna av säkerhetsbrister hade vi rekommenderat den helhjärtat för snåljåpar.


Fakta Lastpass

Kontakt: lastpass.com
Testad: November 2019
Fakta: Webbläsarplugin på datorn, kan alltså inte fylla i uppgifter i andra program. Tvåfaktorautentisering för ditt konto. Kan kontrollera säkerheten på dina olika konton.
Övrigt: Betalversionen har 1 gigabyte säker dokumentlagring.
Pris: Gratis eller 350 kronor/år, 465 kronor/år för familjekonto.

Testa Lastpass här!

plus

Funktionsrik gratisversion.

minus

Har haft problem med säkerheten.
Inget skrivbordsprogram för Windows (eller Mac).
Lite knöligt gränssnitt.