Roboform

Roboform är testets riktiga veteran. Programmet har hängt med sedan 1999, men har blivit riktigt stor först på senare år. Åldern märks inte omedelbart – Roboforms Windows-program känns gediget och har en hyfsat modern design. Precis som 1 Password får du en genväg i Meddelandefältet med genvägar till nästan alla funktioner (den ser däremot ut att vara designad för Windows 7 snarare än för Windows 10).

Webbläsarpluginen är också snygg och är precis som Enpass och 1 Password smart nog att visa dina sparade inloggningsuppgifter för sajten du befinner dig på i den öppna fliken.

Roboform

Till skillnad från övriga program finns det inget sätt att manuellt spara en inloggning. Helt bisarrt och oförståeligt, och gör det omöjligt att spara loginuppgifter i förväg, eller för de sajter där programmets plugin inte erbjuder sig att spara uppgifter du fyller i.

Det finns ett omständligt sätt att ta sig runt det här hindret: du kan importera uppgifter både från webbläsarnas inbyggda lösenordssparfunktion och från andra lösenordshanterare.

Roboform har dock blivit lite bättre sedan förra gången vi testade det och klarar nu av Googles och liknande loginer där du först fyller i namn, klickar vidare och därefter lösenord. Det klarar även att fylla i uppgifter i andra program än webbläsare.

Säkerheten lämnar en del att önska

Roboform använder samma 256-bitars aes-kryptering som alla andra i testet, men ”saltar” den lite mindre och har konstigare regler för huvudlösenordet. Men vad värre är att företaget inte har någon ingående presentation av säkerhetsdesignen och gömmer sig mer bakom floskler som ”marknadens starkaste kryptering” utan att visa hur det faktiskt fungerar.

Roboform

Du kan välja att lagra dina uppgifter lokalt, men då kan du inte synka med andra enheter.


Fakta Roboform

Kontakt: roboform.com
Testad: November 2019
Fakta: Fristående skrivbordsprogram för Windows med genväg i Meddelandefältet.
Övrigt:
Pris: 250 kronor/år, 500 kronor/år för familjekonto.

Testa Roboform här!

plus

En av de billigaste molnbaserade alternativen.

minus

Omöjligt att spara loginuppgifter manuellt.
Säkerheten något lägre än alternativen.
Ingen snabbgenväg till att fylla i sparade uppgifter.