Asus G20 

Galen, snabb, och dyr

Asus 520

Asus dator är en futuristisk dubbelmacka i svart och rött med pulserande neonljus i fronten. Den har ungefär samma dimensioner som Alienware X51, men är kantigare och sticker ut med udda vinklar åt olika håll. En kul pjäs att ha på skrivbordet därhemma kanske, men inget för den som vill 
ha en seriös och sober heminredning.

I den insjunkna delen i mitten sitter en slimmad dvd-brännare. Det är extern strömförsörjning som gäller, men med en väldigt udda lösning. Den består av två separata ac-adaptrar ihopbuntade till en massiv dosa. Du pluggar in två kontakter i väggen och två in i datorn.

PC för Alla Bäst i test

Riktigt varför har vi ingen aning om, men det kan vara så att grafikkortet behöver lite extra kraft. Kortet, ett Geforce GTX 980, är nämligen ett strå eller två vassare än de flesta andra i testet och det är något av det bästa du kan stoppa in i en pc just nu. Resultatet är fantastiskt: trots att processorn inte är snabbast i testet är spel­prestandan tveklöst högre. Asus G20 har också en blixtsnabb ssd som ytterligare snabbar på upplevelsen. När den får upp värmen går en del extra kylning igång, men den har en dov ton som inte stör särskilt mycket.

Vi behövde böka med ett par omstarter för att få datorn att uppgradera till fungerande drivrutiner för grafikkortet, men sedan flöt allt på fint.

Systemet är rent och har minimalt med bakgrunds­tjafs som stör. Asus propsar på en registrering och att du använder deras molnlagring, men efter det är det rent. Asus har installerat en handfull program för att optimera nätverk och kylning. Inget som behövs för de flesta användare men bra för den som vill ha extra kontroll.

Funktionsmässigt får vi allt vi behöver, inklusive dvd-enhet för den som fortfarande har användning av det. Den har en kombination av usb 3.1, 3.0 och 2.0-portar, men det är lite otydligt markerat vilka som är de snabbaste och vilka som ”bara” är 3.0.

Priset är den stora nack­delen: för vår konfiguration får du betala över tjugo tusen kronor. Har du gränslöst med pengar är det den bästa datorn i testet. Men den som är smart med slantarna kanske hellre tittar på någon av konkurrenterna eller en Asus G20 med lite beskedligare hårdvara och lägre pris. Vi är säkra på att den övertygar även då.

Ganska kompakt form. Rolig, utstickande design. Utmärkta prestanda. Snabb ssd, stor hårddisk. Usb 3.1.

Kanske lite väl utstickande design? Väldigt dyr.

Tillverkare: Asus
Produktnamn: G20CB-NR001T
Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Core i7 6700, 3, 41 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 980, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, + 2 TB hdd
Optisk enhet: Dvd+/-rw
Anslutningar, fram: 2x usb 3.0, mikrofon, hörlur
Anslutningar, bak: 2x usb 3.1, 2x usb 3.0, 2x usb 2.0, lan, 3x displayport, hdmi, dvi, audio in, audio ut 
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth
Operativsystem: Windows 10 Home
Tillbehör: Mus och tangentbord (usb)
Storlek:10,4 x 35,8 x 34 cm
Pris: 21  000 kr

Mätresultat
Cinebench cpu: 6,84 poäng

Cinebench grafik (OpenGL): 76,71 fps
3dmark 11 (Directx 11): 1 5416 poäng
Disk, läsning: 1126,1 MB/s l
Disk, sökning: 0,05 ms l
Ljudnivå: 35-40 dBa
Effekt: 32-259 W

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10