En stationär speldator har länge varit lika med ett gigantiskt torn med flåsande fläktar, blinkande dioder, flerdubbla grafikkort och ett konstant frossande i avancerad teknik, överklockning och optimering av varenda pinal under huven.

Det är definitivt dags att slå hål på den bilden. Pc-spelande är till för alla, och det behöver inte vara svårare än att plugga in datorn och köra. Och maskinerna du kör behöver inte vara gigantiska kolosser. De kan vara tillräckligt små och tysta för att kunna pryda ett skrivbord eller ställa bredvid tv:n i vardagsrummet. Eftersom de är så stora och kraftfulla klarar de förstås även av avancerad videoredigering, bildbehandling – samt givetvis allt annat som vi vill använda en vanlig dator till.

Pc ligger långt före

Teknikutvecklingen har på senare år inte riktigt gått lika snabbt på spelsidan som den gjort när det gäller hårdvaran. De flesta populära spel skrivs för att funka på konsoler som Xbox One och Playstation 4, eller också utvecklas de till konsolerna och till pc-datorer samtidigt. Även om de nya konsolerna är betydligt kraftfullare än deras föregångare så är de ingen match för en pc. Samtliga datorer i det här testet springer ifrån, och springer frivarv runt både Xbox One och Playstation 4 när det gäller spelprestanda. Och det som sagt utan att vara otympligt stora.

Vi har tidigare testat små speldatorer som är lika kompakta eller till och med mindre än konsolerna men fortfarande på samma prestanda. Datorerna vi tagit in och testat denna gång är inte de absolut minsta du kan få tag på, utan är lite större, men fortfarande en tredjedel så stora som en traditionell pc eller ännu mindre.

I stället satsade vi på att få så mycket prestanda i dem att de utan tvekan utklassar Xbox One och Playstation 4.

Målet var att kunna köra alla spel i full 1080p-upplösning, stabilt i 60 bilder per sekund – något som konsolerna har väldigt svårt för. Inte ens den bästa monster-pc:n kan dock kompensera för dåligt optimerade spel (tyvärr ganska vanligt), eller sådana som använder en fast, lägre bildfrekvens. Men generellt sett har alla dessa datorer hårdvara och datorkraft som vida överstiger konsolernas. 

Mycket är likt, annat är olikt

Datorerna kommer från både stora märkes­tillverkare och från svenska butiker som bygger eget. De stora tillverkarna har en för­del i och med att de kan designa sina helt egna plattformar för pc. De kan därmed bygga ännu mer kompakt, experimentera med form, design och kylning. Svenska butiker plockar ihop sina datorer från standard­chassin och komponenter, och blir därmed inte lika små och mer traditionella i formen.

Annars är likheten mellan dem faktiskt överlag slående: Wifi och bluetooth verkar vara standard även på stationära pc numera, liksom gott om usb 3-portar. Samtliga tillverkare verkar också vara överens om att Intel-processor och Nvidia-grafik är den mest effektiva, eller kanske den tryggaste kombinationen.

Pris- och prestandamässigt spänner datorerna från strax under 10  000 upp till 25  000 kronor även om de flesta ligger på strax under 15  000 kronor. Och de flesta går också att konfigurera med mer eller mindre hårdvara med varierande prislapp.

Så det som vi testat här är bara ett axplock av utbudet. Det finns som regel fler varianter av datorerna och säkerligen också en uppsjö fler svenska tillverkare som också kan bygga den här sortens datorer.l

Så gjorde vi urvalet & testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare, svenska och internationella, som hade gaming-pc i liten formfaktor. Av de tillfrågade fick vi inte svar av tre leverantörer, och en som ville vara med kunde inte leverera en dator i tid till testet.

De svenskbyggda datorerna testades så som de levererades från butik. Märkesdatorerna som är demoexemplar för media testades efter fullständig systemåterställning. I bägge fallen gjordes en aktuell uppdatering av Windows 10 via Windows Update innan test.

Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5, 3dmark 11 och HD Tune Pro. Ljudnivån mättes från en meter i tyst kontorsmiljö med decibelmätare. Spelprestanda bedömdes med spelen Witcher III, Cities Skylines och Assasins Creed: Unity.4k-video spelades upp till uhd-tv via hdmi.