Det dröjde längre än planerat. Intels nya 14-nanometersteknik i processorerna skulle introduceras på bred front i den femte generationens Core-processorer, även kallade Broadwell. Vanligtvis presenterar Intel en ny serie Core-processorer ungefär en gång om året, men lanseringen av Broadwell dröjde. Det var först i våras som vi fick se ett par desktop-processorer och ett fåtal bärbara.

Asus Zen AIO
Asus Zen AIO Pro, första Skylake-datorn vi testade.

En bra kategori för test

Uppföljaren heter Skylake (eller sjätte generationens Core), och den var redan på väg ut när Broadwell började säljas. Och nu på hösten har datorer med dessa i börjat släppas.

De första som släpptes var prestandatoppade allt i ett-modeller och bärbara gaming-datorer, men framåt slutet av året dök det även upp tunna och lätta bärbara datorer och en och annan kraftfull Windows-surfplatta med Skylake.

Vi har valt att göra ett test av ultratunna bärbara datorer med 13 tums-skärmar. Där kommer många av fördelarna med optimeringen av Skylake-processorn till din rätt.

Skylake använder samma 14-nanometersteknik som Broadwell introducerade, men ska både ha trimmat upp maxprestandan runt 20 procent och implementerat nya tekniker för att hålla nere strömförbrukningen. Den inbyggda grafikkretsen har också tagit ett nytt kliv framåt i prestanda, något vi inte ser när vi testat gaming-datorer, som ju har separat grafikkort.

Thunderbolt
Sjätte generationens Core-processorer har inbyggt stöd för thunderbolt 3. Det har inte alla datorerna, ännu.

Inte bara prestanda

Intel har också implementerat nya innovationer i processorn, som fått direkt stöd för biometrisk identifiering. Det här är något som Windows 10 utnyttjar med nya inloggningsrutinen Windows Hello. Likaså är stödet för thunderbolt 3 lovande. Det möjliggör extra snabba överföringar, med usb 3.1, skärmutgång, laddning och mer på samma kontakt, nya usb typ c.

Allt det här finns inte representerat i alla nya datorer vi testade, men vi börjar se glimten av det i några av dem, och det bådar gott inför framtiden.

Hello
Windows Hello, tack vare biometrin i Skylake.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som hade ultratunna 13-tummare i sortimentet och bad dem ställa upp med sin bästa ”vanliga” notebook med sjätte generationens Intel Core-processor (Skylake). Vi hoppade över Apple, då ingen Macbook med Skylake var aktuell inom testets tidsram. Av de tillfrågade hade inte heller Toshiba eller Fujitsu någon Skylake-modell klar. Lenovo hade bara vikbara surfplattehybriden Yoga, så vi valde att testa den, men fokusera på egenskaperna som bärbar dator.

Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning och aktuella uppdateringar från Windows Update.

Prestanda-benchmarks skedde med Cinebench 11.5 och HD Tune Pro samt bedömdes med navigering på tunga webbsidor, redigering av presentationer i Microsoft Powerpoint 2013 och foton i Adobe Photoshop Elements. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1.