Acer Aspire V3

Acer Aspire V3

Acer hade inte hunnit uppdatera till Skylake i sina premium-betonade tunna bärbara datorer när vi gjorde detta test, utan ställde istället upp med Aspire V3 som med bred marginal är testets billigaste alternativ. Den kostar cirka sju tusen och har lite blygsammare specifikationer än de mer påkostade konkurrenterna. Den är också aningen tyngre och tjockare. Det innebär inte att den på något sätt ät otymplig: 1,42 kilos vikt är fortfarande behagligt lätt att bära.

Chassit består av en kombination av material – borstad aluminium i skärmlockets utsida, men plast runt skärmen och någon sorts komposit med matt reptålig finish runt musplatta och tangentbord. Absolut inte budgetskräp, utan snyggt och bekvämt att hantera. Tangentbordet är ganska trångt för att vara en 13-tummare med breda marginaler runtom, och en sak som snålats bort är bakbelysta knappar. Musplattan håller däremot hög klass.

På sidan hittar vi gott om usb-portar och även nya typen usb 3.1 typ c. Acer får pluspoäng för att de också fått plats med en fast nätverkskontakt. Det kan fortfarande vara nyttigt då och då.

Acer Aspire V3

Skärmen är en ips-panel med 1 920 x 1 080 bildpunkter. Den har god ljusstyrka och neutrala färger, kanske aningen bleka, men helt ok för surf och kontorsjobb. Däremot får vi ingen pekfunktion. Det är det i och för sig flera datorer i testet som inte har och det har blivit mindre viktigt eftersom Windows 10 har blivit muskontrollvänligt.

Datorns inbyggda högtalare levererar lite burkigt mellanregister, men bra tryck och tydlig bas. De har möjlighet till Dolby Surround, men det låter bäst utan.

Prestandamässigt klarar den sig riktigt bra med sin Core i5-processor. En Core i7 klarar av en del flertrådade operationer bättre, men för vardagsanvändning lär du knappast uppleva någon skillnad. Den har lika mycket minne som de dyrare datorerna och en helt ok ssd. Tyvärr är den ”bara” på 128 gigabyte, medan de dyrare har 256 gigabyte eller mer.

Aspire V3 har ett sista ess i rockärmen, och det är batteritiden. Det går att köra slut på batteriet på en runt tre timmar, men det är också lätt att spara på strömmen. Du kan få ut över tio timmar utan att kompromissa särskilt mycket, eller upp till 14 timmar om du verkligen snålkör.

Fakta Acer Aspire V3-372 (NX.G7AED.008)

Processor: Intel Core i5 6200U, 2,3 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 520
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1 920 x 1 080 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2x usb 2.0, usb 3.0, usb 3.1 typ c, lan, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/g/n/ac, bluetooth 4.1
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 32,8 x 22,9 x 1,9 cm
Vikt: 1,47 kg
Pris: 7 000 kr


Goda prestanda
Tyst kylning
Mycket bra batteritid
Lågt pris


Ingen qhd-skärm
Liten ssd
Relativt tung och tjock

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10