Asus Zenbook UX305

PC för Alla Bra valAsus Zenbook UX305

Asus valde att ställa upp med superintressanta Zenbook UX305. Vi har testat en tidigare version av den här datorn, men nu är den uppdaterad med Skylake-processor. Den skiljer sig från resten av datorerna i testet genom att vara utrustad med en Core M-processor i stället för en Core i5 eller Core i7. Dessa extra strömsnåla och svala processorer levererar inte riktigt lika mycket prestanda, men är i gengäld så svala att de inte kräver aktiv kylning. Zenbook UX305 har visserligen kylningshål baktill, men det är endast för kylning med självdrag.

Trots svagare processor hänger Asus dator med förvånansvärt bra i konkurrensen, och vid de flesta saker du gör på en dator är den definitivt kraftfull nog. Vi hade hoppats lite mer på batteritiden. Drygt tio timmar som mest är bra, men vi misstänker att batteriet också är mindre än i till exempel Acer Aspire V3.

Det här är den tunnaste datorn i testet och tunnare än någon 13-tummaren vi kan minnas att vi någonsin testat, bara 1,25 cm tjock. Den är även lättast i testet, men vi har sett lättare 13-tummare tidigare. Ingen av dem har dock varit så här gediget byggd. Hela chassit är i läckert mörk borstad metall, och det är kvalitetskänsla från friktionen i musplattan till responsen i tangentbordets knappar.

Asus Zenbook UX305

På sidorna sitter tre usb 3.0-portar och en mikro hdmi-port för extern skärm. Det är en av två datorer i testet som inte har stöd för nya usb-kontakten typ c. Det är lite förvånande, Asus var tillsammans med Apple de första vi såg använda den kontakten, bland annat i moderkort och en surfplatta, och de brukar ligga i framkant med nya funktioner även på datorsidan.

Skärmen är en ips-panel i qhd-upplösning. Den har matt yta, vilket numera är ganska ovanligt. Det ger en nästan pappersliknande närhetskänsla. Skärmen har lite problem att bibehålla svärtan i vissa vinklar, men annars är den svår att klaga på. Den är ljusstark, skarp och har behagliga färger.

Asus får ett litet minus för de inbyggda högtalarna, som är lika tunna i ljudet som datorn är tunn, och saknar detaljåtergivning likväl som tryck. Ett par bra lurar är att rekommendera.

Fakta: Asus Zenbook UX305CA-FB123T

Processor: Intel Core m7 6Y75, 1,2 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 515
Minne: 8 GB
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm:13,3 tum matt ips, 3200 x 1 800 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 3x usb 3.0, mikro hdmi, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 32,3 x 22,5 x 1,25 cm
Vikt: 1,19 kg
Pris: 14 000 kr


Extra tunn och lätt
Utmärkt byggkvalitet
Extra stor ssd.
Helt tyst.


Lite beskedligare prestanda
Trista högtalare.
Ingen usb c

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10