Dell XPS 13

Dell XPS 13

Dell XPS 13 är en extra kompakt liten 13-tummare i ljus metall i botten och skärmlock, och mörka matta ytor mitt emellan. Tack vare att den har exceptionellt tunn kant runt skärmen har den faktiskt yttermått som mer liknar en dator med 12-tumsskärm. Det ser verkligen läckert ut, men det är också lite distraherande att inte ha någon marginal mellan det man jobbar med på skärmen och vad som händer bakom den. Det kanske är en vanesak.

En intressant detalj med konstruktionen är att webbkameran är placerad i nedre vänstra hörnet av skärmen. Så det blir lite extra grodperspektiv när man till exempel använder Skype. En annan konsekvens är att tangentbordet är något kompakt.

Skärmen är väldigt snygg, en qhd-panel med stuns i färgerna och utmärkt svärta i mörka partier, medan den maximala ljusstyrkan är lite lägre än snittet.

Visste vi inte bättre hade vi gissat att det var en oled-skärm, men specifikationerna säger ips. Det är en pekskärm med reflexbehandlad glasyta framför och bra precision. XPS 13 må vara liten på två ledder, men den är relativt tjock för att vara i detta test. Någonstans måste ju komponenter och batteri få plats.

Dell XPS 13

PC för Alla Bäst i testDet har inte kompromissats med varken batteri eller prestanda för att tränga ihop det hela. Vi får ut ungefär samma livslängd ur XPS 13 som de flesta andra testdeltagarna, drygt tre timmar på fullt blås och en bra bit över tio timmar när vi snålkör.

Prestanda är i högsta division i testet. XPS 13 finns som de flesta av dessa datorer i en handfull konfigurationer, och vår modell har Core i7-processor och extra snabb ssd. Trots det är kylningen antingen helt passiv eller för det mesta bara ett mildare sus. Den kan dock vid enstaka tillfällen gå upp i varv, även om den inte heller då är särskilt påträngande.

Intel hoppas hårt att thunderbolt ska bli vanligt även på pc-sidan i och med nyas thunderbolt 3. Vi har sett det i en bärbar speldator från MSI, och nu också i XPS 13. Den har samma kontakt som usb c, och funkar också som usb 3.1-port, men även som skärmutgång och mycket mer.

Tyvärr får vi inte med någon adapter till exempelvis hdmi, och datorn har ingen annan skärmport.

Fakta Dell XPS 13 9350

Processor: Intel Core i7 6500U, 2,5 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 520
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 3 200 x 1 800 bildpunkter
Pekskärm: Ja
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2x usb 3.0, thunderbolt 3, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 30,4 x 20 x 1,75 cm
Vikt: 1,28 kg
Pris: 16 500 kr


Höga prestanda
Cool, kompakt design
Utmärkt bildskärm
Thunderbolt 3


Trångt tangentbord
Dyr

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10