HP Envy 13

HP Envy 13

HP lanserade två lovande 13-tummare under hösten. Dels dyra Spectre X360 med pekskärm och möjlighet att vika ut och in till surfplatteläge, dels Envy 13, som vi testat här. Det är en mer traditionell bärbar dator som är tunn och lätt, har pekfri skärm och inga konstigheter. Den har ett snyggt slimmat aluminiumchassi med behagligt låg vikt och ett smart skärmfäste som lyfter upp bakkanten för mer ergonomisk arbetsställning när du öppnar skärmlocket.

Datorn har precis som Acer Aspire V3 breda marginaler runt tangentbordet, vilket gör det onödigt kompakt, men för det mesta är det bekvämt att använda. På vardera sida av tangentbordet sitter uppåtriktade högtalare signerade Bang & Olufsen. De har ett krispigt och rent ljud, men en total avsaknad av bas.

Envy 13 finns med lite olika uppsättning hårdvara, både billigare och dyrare än vår modell som kostar cirka 12 000 kronor. För de pengarna får man till synes riktigt mycket dator för pengarna. Den har en rejält ljusstark ips-skärm med qhd-upplösning. Kontrasten är inte i klass med testets bästa skärmar, och svarta ytor saknar djup, men för övrigt håller den god klass.

Möjligen är den blanka skärmytan lite väl bra på att visa reflexer. Då Envy 13 inte har pekskärm hade vi lika gärna kunnat köra med matt skärm och slippa det.

HP Envy 13

PC för Alla Bra valVårt testexemplar av Envy 13 har samma snabba processor som Dell XPS 13 och Lenovo Yoga 900, och även lika mycket minne och samma grafikkrets. Den kommer dock inte riktigt upp i dessa datorers prestanda, utan landar cirka tio procent efter i prestandamätningarna. Likaså är ssd-enheten inte lika snabb som genomsnittet. Är det någon katastrof? Absolut inte, men man undrar ju vart de där extra procenten tog vägen. Kanske blev de till värme. Envy 13 är mer aktiv med kylningen än någon annan av datorerna i testet, och kan under långa perioder väsnas rejält.

Anslutningsmässigt har den tre usb 3.0-portar och fullstor hdmi, men ingen usb c. Med tanke på att det här är en helt ny modell och inte ett återanvänt chassi som i till exempel Asus fall, känns det lite trist.

En pluspoäng är att Envy 13 har fingeravtrycksläsare. Det gör att den kan använda snabba och säkra inloggningsmetoden Windows Hello. Det kräver antingen fingeravtryck, Intels Realsense 3d-kamera eller webbkamera med ir-stöd, något ingen av de andra datorerna har.

Fakta HP Envy 13-d002no

Processor: Intel Core i7 6500U, 2,5 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 520
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 3 200 x 1 800 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 3x usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Storlek: 32,1 x 22,7 x 1,3 cm
Vikt: 1,24 kg
Pris: 12 490 kr på Dustin


Tunn och lätt
Ljusstark skärm
Fördelaktigt pris
Smidig säkerhet med Windows Hello


Högljudd kylning
Ingen usb c

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10