En av de stora nyheterna med Windows 10 är att det ska vara samma Windows på allt från telefoner till stationära datorer. Det stämmer, men inte riktigt fullt ut. Själva kodkärnan är den samma, men det är inte samma Windows 10-upplevelse som en vanlig användare förmodligen tänker sig det. Du får inte samma skrivbord och samma programstöd automatiskt i alla prylar som kör Windows 10.

Display Dock
Telefon och dator i ett? Ja, nästan i alla fall.,

Windows 10 Mobile fortsätter att vara en egen mestadels isolerad miljö. Många surfplatteappar för Windows 10 går att köra, och fler lär komma med tiden, likaså tillbehör – jadå, du kan koppla in en mus i mobilen med bluetooth eller adapter och få pekare på telefonen. Men mest ser det ut, känns som, och har samma begränsningar som Windows Phone 8.

Allt-i-ett på nytt sätt

Det finns dock möjlighet att få skrivbords-upplevelse även i mobilen. Med nya funktionen Continuum kan telefonen anslutas till en vanlig datorskärm. Det kan man i och för sig göra med många Android-telefoner via mhl-kabel eller trådlöst med Miracast, och på IOS-prylar med Airplay.

Skillnaden är att Continuum inte bara speglar mobilskärmen, utan startar ett helt eget gränssnitt på den externa skärmen, anpassad för musstyrning och liggande skärm.

Continuum-app
Det går att ansluta till Display Dock trådlöst eller med usb c-kabel. I bägge fallen övergår sedan telefonens skärm till att fungera som musplatta.

Startar automagiskt

Continuum drar igång så fort telefonen upptäcker att en extern skärm är ansluten, antingen via usb-porten som är av usb c-typ och har stöd för displayport, eller trådlöst med WiDi. Microsoft har också en liten dosa som heter Display Dock som snart kommer att börja säljas för någonstans runt tusen kronor. Med den kan du ansluta displayport- eller hdmi-skärm och upp till tre usb-tillbehör. Exempelvis tangentbord, mus och en extern hårddisk. Dockan laddar givetvis också telefonen.

Krönika: 4 problem Microsoft måste fixa för att rädda Windows-telefonerna

På skärmen får du upp vad som vid första anblicken ser ut som skrivbordet i en Windows 10-dator, komplett med muspekare. Du kan antingen ansluta en vanlig mus, eller så använder du pekskärmen på telefonen som en musplatta. Sen kompletterar du det med tangentbord, antingen på usb eller bluetooth, och du har en komplett liten skrivbordsdator.

Continuum skrivbord
Skrivbordet har samma stil som Windows 10 i en pc, men den små skillnader. Till exempel aktivitets-menyn på sidan där funktionsknappar av någon anledning ligger ovanför notifieringarna istället för under.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning