Surfplattorna har tappat i popularitet senaste åren, och förutom Ipad, som fortfarande säljer ganska bra, är suget efter en separat surfplatta inte så stort bland användarna. De är helt enkelt för begränsade som prylar.

Allt du kan göra på en surfplatta med Android eller IOS kan du också göra på en bra smartphone. Plus att du kan ringa med dem och använda internet överallt eftersom de alla har 4g inbyggt, vilket få plattor har.

Datorn tar över

Istället är det den bärbara datorn som krympt ned och tagit över surfplattans plats. Det är i alla fall ambitionen från Microsoft, som ända sedan Windows 8 har satsat hårt på att göra pc-datorn till den nya plattan, med fullskärmsgränssnitt för pek och egen appbutik med samma sorts appar som i Google Play och IOS App Store – om än fortfarande inte lika många.

Microsofts pc-platta Surface blev en lite oväntad succé, pekskärmen har blivit nästan lika vanlig som musplattan som kontrollmetod och numera ser vi ett ordentligt utbud av Windows-plattor från de flesta av de stora datortillverkarna.

Men eftersom de fortfarande är ”vanliga” pc-datorer vill vi ju även kunna använda dem som det, utnyttja traditionella Windowsprogram fullt ut på enklast och smidigast sätt. Därför är det vanligt att även lösa Windows-plattor kommer med tangentbord- och musplattedel, antingen på köpet eller som tillval. Och sedan har vi de flippbara datorerna, där skärmen kan vändas bakåt 360 grader, så att hela datorn vänds ut och in, och då bli till en surfplatta,

Asus T100HA
Surfplattor med Windows säljs ibland precis som Apple Ipad eller Samsung Galaxy Tab, en lös platta och ingenting annat. Men oftast finns det tangentbord till. Här har vi testat plattor med en speciell typ av tangentbord; fasta dockor som gör plattorna till riktig, hopfällbar notebook.

Två olika sorter

I det här testet har vi tagit fasta på att en Windows-platta främst är just en liten bärbar dator, och att användare gör det mesta av sina mobila ärenden på sina smartphones istället. Men det kan finnas tillfällen då en lite större platta är välkommen, till exempel om du vill kolla på en Netflix-film eller bläddra igenom ett fotoalbum i soffan.

Därför har vi valt att testa två typer av prylar. Till att börja med lösa surfplattor med tangentbordsdocka. Här tittar vi bara på plattor där tangentbord ingår som standard och medföljer i paketet.

Det ska också vara en ”riktig” tangentbordsdocka med gångjärn, så att plattan ser ut och fungerar som en vanlig hopfällbar notebook när den är inkopplad. De här är för det mesta små och kompakta datorer med lite enklare processor i Atom eller Core m-klass, ingen fläktkylning och lite lägre pris.

Det finns ju också plattor där tangentbordet är ett löst tillbehör som pratar trådlöst med plattan eller hänger fritt i en ytkontakt på undersidan, som på just Microsoft Surface. De har vi valt att inte testa här, då de inte riktigt beter sig som traditionella bärbara pc. Du behöver ha fodral eller fälla ut inbyggda stöd för att fungera i skrivbordsläge. Det är rejält opraktiskt om du till exempel vill fälla upp den i knät eller på en ojämn yta.

Lenovo Yoga 510-14
Foto: Lenovo Yoga 510Lenovo Yoga 510, en av testats fippbara datorer, där skärmen går att vrida tillbaka 360 grader, så att den blir till en surfplatta. Då har den tangentbordet på undersidan, men knapparna är inaktiva så du inte råkar skriva på dem av misstag.

Går att flippa

Den andra kategorin som vi testar här är de flippbara datorerna där hela datorn blir en surfplatta om du vänder den ut och in. De är givetvis inte lika lätta och smidiga som lösa surfplattor, men har istället andra fördelar. De är för det mesta större, mellan 12 och 15,6 tum (alla i vårt test råkade faktiskt bli 14-tummare) och har mer prestanda och större batteri.

Du kanske inte ligger med den och kollar på Youtube-klipp i sängen, men du kan i gengäld ställa upp den som interaktiv ”fotoram” på köksbordet och strömma lite frukost-tv från valfri play-kanal.

De här två datortyperna är givetvis ganska så olika, men vi tror ändå att de tilltalar ungefär samma typer av användbare – du som först och främst vill ha en bra vanlig notebook, men som då och då kan känna att det är skönare att bara peka.

Det vi mest har testat här är hur bra de är i datorläge. Men en smidig och praktisk konvertering till platta är givetvis ett rejält plus i kanten. Funkar de inte för det är det ju ingen vits, och då kan du lika gärna köpa en vanlig netbook eller ultrabook istället.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare av Windows-datorer som enligt Prisjakt.nu sålde datorer i de två kategorierna, och bad dem ställa upp med sin bästa modell i vardera kategori med ett maxpris 8 000 kr. Kompletterande testdatorer togs sedan in direkt från åretförsäljarna Elgiganten och Misco.se, och en sista kompletterande dator lånades från en privat ägare.

Samtliga datorer testades fabriksnya eller efter systemåterställning och komplett aktuell uppdatering från vardera tillverkare och Windows Update. Prestanda mättes med Cinebench 11.5, diskprestanda med HD Tune Pro, och batteritid med Imtec Battery Mark 1.1. Datorernas ljudnivå mättes med decibelmätare för studiobruk.

Datorerna testades för vardaglig användning med Microsoft Word 2016, surf på nyhetssajter med Microsoft Edge och Google Chrome, fotoredigering i Adobe Photoshop Elements och filmuppspelning i Windows Netflix-app.