Toshiba Satellite Radius 14 – Ett mediokert avsked

Toshiba är på väg att helt lägga ned konsumentdelen av sin pc-verksamhet och satsa helt på företag, i alla fall i Sverige. Snart kommer vi få säga hej då till bland annat deras Satellite, Kira och Qosmio-modeller. Men än så länge finns de ute i butikerna, och vi fick tag på en av den för test.

Satellite Radius 14 är både tjockast och tyngst i testet, men den är faktiskt mest praktiska av de flippbara datorerna. Undersidan är plan vilket ger den ett snyggt format med skärmen på utsidan.

Toshiba Satellite Radius 14 

Satellite Radius 14 finns i flera konfigurationer, men vår modell sticker helt klart ut i detta test. För det första har den AMD-processor istället för Intel, vilket är sällsynt i handeln och ännu sällsyntare att vi får in till test på senare tid. Prestandamässigt kommer den inte upp i samma toppar som de andra fyra 14-tummarna, men har helt klart stabila prestanda.

Du kanske inte ska spela tunga spel eller redigera hd-video på den, annars räcker den bra. Det faktum att den har fyra kärnor där mobila Core i5 har två gör den hel i vissa lägen. Åtta gigabyte ram-minne gör också sitt till. Det här motsvarar ungefär en bra Core m-notebook. Vilket ju duger bra för många.

Den är enda datorn i testet som inte har en ips-skärm utan i stället är baserad på gammal tn-teknik. Den är dessutom bara i 1366x768 punkters upplösning, vilket ger en trist pixlig upplevelse. Bra ljusstyrka och relativt god färgbalans räddar upplevelsen, men bara delvis. Det är synd, för med kraftfulla högtalare av ganska hög kvalitet hade det här kunnat bli en bra Netflix-dator.

Toshiba har på gott och ont också valt att stoppa in en mekanisk hårddisk istället för en ssd i datorn. Det ger oss generöst med lagring, men segare hantering i många lägen. Det gör också att datorn aldrig blir helt tyst, även om processorn är dugligt sval. Särskilt högljudd blir den dock aldrig, ens när vi pressar hårdvaran hårt.

Den här modellen är en tusenlapp billigare än närmsta konkurrenten, men det hjälper inte riktigt. Vi kommer att sakna många av Toshibas konsumentdatorer i framtiden. Men inte just den här.

Fakta Toshiba Satellite Radius 14 L40DW-C-105

Processor: AMD A8-7410, 2,2 GHz quad core
Grafik: Radeon R5 Graphics
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 500 GB hdd, 5400 rpm
Minneskortläsare: Sd/sdhc/sdxc
Bildskärm: 14 tum blank tn, 1366x768 bildpunkter
Kameror: 0,9 megapixel fram
Anslutningar: 2st usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Bakbelyst tangentbord: Ja
Storlek: 33,7 x 23,5 x 2,3 cm
Vikt: 1,98 kg
Batteritid: 3h (hög belastning), 9h 55min (låg belastning)
Fläktkylning: Ja, 29-39 dBa
Pris: 6 000 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 1,88 poäng
Cinebench 11,5, grafik: 14,91 fps
Disk, läsning: 79,2 MB/s
Disk, sökning: 13 ms

plus

Välbyggd för surfplatteläge.
Bra högtalare.
Stor hårddisk.

minus

Lågupplöst och blek skärm.
Långsam mekanisk lagring.
Tjock och tung.
Ingen ac-wifi.

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10