HP Pavilion x2 12 – Det bästa av två världar

PC för Alla Bäst i testDe flesta delbara 2-i-1-datorer har små skärmar i storleken 10 till 11 tum. Det finns dock pc-plattor i större format, ända upp mot 15 tum. Vår testade HP Pavilion x2 12 är inte så extrem, men den har nästan samma format som en vanlig 13 tums ultrabook. Förklaringen är en12-tumsskärm (därav namnet, det finns även en Pavilion x2 10) och extra marginaler på vardera sida för rejäla framåtriktade och riktigt välljudande högtalare signerade B&O.

Som lös platta är den givetvis lite stor, men fortfarande hanterbar med hyfsat låg vikt. Och Pavilion x2 12 monterad i sin docka är en alldeles utmärkt bärbar dator i ultrabook-stil. Var uppmärksam när du snäpper dit plattan, det går faktiskt att montera den snett, något vi inte har problem med på de andra delbara modellerna. Träffar du rätt sitter den dock stensäkert.

HP Pavilion x2 12

Med den extra bredden får vi ett snyggt, välbyggt och bekvämt tangentbord med HP:s snygga indikationsdioder i caps lock-tangenten och ett par andra knappar. Den har också en generöst tilltagen musplatta med god kontroll. Tyvärr lyser bakbelyst tangentbord med sin frånvaro, precis som i testets alla fyra tangentbordsdockor. Vi hade gärna också sett någon extra usb-port, nu får vi nöja oss med totalt två, varav en även används för laddning.

En extra pluspoäng är att HP skickar med en riktigt bra pekpenna i solid metall. Det får vi inte med någon av de andra datorerna.

Skärmen är en 1080p-ips-panel med fin skärpa, snygga färger, bra betraktningsvinklar och duglig om än inte extremt hög ljusstyrka. Med en bra skärm vill vi ju kunna avnjuta 1080p-film och utnyttja skärmen för multitasking och jobba med media, och med senaste generationen Core m-processor levererar Pavilion x2 prestandan vi behöver. Här sitter också en riktig ssd, istället för de segare emmc-lagringslösningar de andra plattorna har.

Batteritiden är inte lika bra som de strömsnåla Atom-plattorna, men i godkänd notebook-klass. Du lär dock behöva strömuttag i närheten om du vill titta på flera avsnitt i sträck av favoritserien på Netflix. Trots det på minuskontot är HP Pavilion x2 den dator som bäst kombinerar det mobila och det traditionella. Den är helt ok som surfplatta, och riktigt bra som liten men fullfjädrad notebook. Då vinner man ett test som detta.

Fakta HP Pavilion x2 12-b000no

Processor: Intel Core m 6Y30, 0,9 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 515
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 128 GB ssd
Minneskortläsare: Mikro sd/sdhc/sdxc
Bildskärm: 12 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Kameror: 0,9 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.0 typ c, usb 2.0, mikro hdmi, headset, dockning
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Bakbelyst tangentbord: Nej
Storlek: 30 x 22 x 1,9 cm
Vikt: 1,44 kg
Batteritid: 2h 40min (låg belastning), 9h 5min (hög belastning)
Fläktkylning: Nej
Pris: 6 000 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 2,35 poäng
Cinebench 11,5, grafik: 27,36 fps
Disk, läsning: 365,9 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms

plus

Goda prestanda.
Riktig ssd.
Högupplöst skärm.
Utmärkt ergonomi.

minus

Få usb-portar.
Inte maxad batteritid.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10