Lenovo Ideapad Miix 310 – Prisvärt miniplatta med mobilt bredband

Lenovos lilla platta är smidig att fästa och ta loss, och den är lätt och bekväm som surfplatta. Den fälls ihop till en minimal maskin, ett par centimeter tjock och bara 1,1 kilo tung. En liten nackdel är att plattan inte går att sätta bak och fram i tangentbordsdockan.

Det är den billigaste datorn i testet, och även den långsammaste. Här sitter en Atom-processor av samma typ som den i Asus Transformer Book, men aningen långsammare.

Lenovo Ideapad Miix 310

I våra tester underpresterar den dessutom en hel del, och det märks med ett lätt lagg i till exempel fönsterhantering och skroll i webbläsaren. Vad det beror på är svårt att säga. Kylning, minneshantering eller kanske bloatware i systemet är tänkbara orsaker. Men vi tycker att Lenovo gör ett bra jobb med att hålla systemet rent. De har blivit mycket bättre på det på senare tid.

Den är fortfarande helt ok som billig surf- och Office-dator och den klarar video i god kvalitet på sin 1280x800 bildpunkters skärm. Skärmen har bra färger och snygg kontrast, men är ganska ljussvag och har tveksamma betraktningsvinklar. Som notebook inomhus funkar den bra, i mer utmanande ljus kan den komma till korta. Plattans inbyggda högtalare är inte heller de något att skryta med, och levererar tunt och platt ljud.

Miix 310 har också en del intressanta pluspoäng. Trots det låga priset har vår modell inbyggt 4g-modem. Plattan har både usb- och hdmi-utgång, och i tangentbordet hittar vi två stora usb-portar, en på vardera sida. Plattan laddas med separat ac-adapter och inte via usb-port som en del andra mindre Windows-plattor.

Tangentbordet är litet men riktigt välbyggt med matta metallytor att vila händerna på, bra kontroll i musplattan och tydlig respons i tangenterna, trots låg slaghöjd. Vi får dock ingen bakbelysning. Det blir också lite trångt om utrymmet ibland, men det är att förvänta sig i det här formatet.

Fakta Lenovo Ideapad Miix 310 (80SG0017MX)

Processor: Intel Atom Z8350, 1,44 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 64 GB emmc
Minneskortläsare: Mikro sd/sdhc
Bildskärm: 10,1 tum ips, 1280x800 bildpunkter
Kameror: 5 megapixel bak, 0,9 megapixel fram
Anslutningar: 2st usb 2.0 (i tangentbordet), mikro usb, mikro hdmi, headset, dockning
Trådlöst: 3g, 4g, 802.11b/g/n, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Bakbelyst tangentbord: Nej
Storlek: 25,2 x 18,2 x 2,1 cm
Vikt: 1,11 kg
Batteritid: 5h 50min (hög belastning), 11h 50min (låg belastning)
Fläktkylning: Nej
Pris: 3 700 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 1,17 poäng
Cinebench 11,5, grafik: 5,74 fps
Disk, läsning: 102,1 MB/s
Disk, sökning: 0,5 ms

plus

Kompakt och lätt.
4g-modem.
Bra batteritid.
Lågt pris.

minus

Tveksamma prestanda.
Trångt tangentbord.
Ingen ac-wifi.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10