Acer Aspire R5 – Toppad prestanda med kompromisser

Senaste flippbara datorn från Acer, Aspire R5-471T, är en riktigt trevlig dator att vila ögonen på. Med relativt tunt chassi, snyggt mönstrade ytor och raka linjer med snygga avrundningar ger den ett intryck av en dyrare dator än de åtta tusen man får betala för den.

På nära håll förtas det intrycket lite när vi ser att det mestadels rör sig om räfflade plastytor och att den inte har en lika gedigen känsla att hålla i som att titta på. Den är också en av de tyngre datorerna i testet.

Acer Aspire R5

Vi får en dator med väldisponerat tangentbord och en generös stor musplatta med mycket god kontroll. Pekfunktionen i skärmen håller även den god klass. Själva skärmen är vi däremot mindre nöjda med. Den visar neutrala och till synes korrekta färger, men kontrasten i svarta partier är ovanligt blek.

Skärmytan är också påtagligt känslig för reflexer. Även med ljusstyrkan på max så upplever vi spegeleffekter.

Fläktutblåset är ett ovanligt litet galler rakt bakåt, som vi misstänker är orsaken till att Aspire R5 har relativt högljudd kylning. Till skillnad från de andra Core i5-datorerna i testet verkar den aldrig bli helt tyst, utan ger som minst fortfarande ifrån sig ett lätt susande. Men den har också testets bästa processorprestanda enligt våra tester. Det är visserligen bara marginell skillnad mellan Core i5-datorerna, men av dessa är Aspire R5 aningen vassare. En stor ssd och gott om usb-portar hör också till pluspoängen.

Aspire R5 har inte lika imponerande batteritid som en del av konkurrenterna. Dryga åtta timmar är godkänt, men inte exceptionellt. En orsak till det kan vara att datorn levereras med mängder av extraprogram som varierar från nyttiga och bra till okej men onödiga och rent bloatware (skräpprogram). Många tillverkare har rensat upp i programutbudet på senare tid för en renare enklare datorupplevelse, men Acer hör till de som ligger lite efter på den punkten.

Fakta Acer Aspire R5-471T (NX.G7WED.028)

Processor: Intel Core i5 6200U, 2,3 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 520
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Minneskortläsare: Sd/sdhc/sdxc
Bildskärm: 14 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Kameror: 0,9 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, usb 3.0, 2x usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Bakbelyst tangentbord: Ja
Storlek: 34,4 x 24,5 x 1,8 cm
Vikt: 1,9 kg
Batteritid: 3h 45min (hög belastning), 8h 30min (låg belastning)
Fläktkylning: Ja, 30-40 dBa
Pris: 8 000 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 3,25 poäng
Cinebench 11,5, grafik: 27,9 fps
Disk, läsning: 282,5 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Slimmad och snygg.
Stor ssd.
Bra prestanda.
Gott om usb-portar.

minus

Halvdan bildskärm.
Måttlig batteritid.
Konstant fläkt.
Mycket bloatware.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10