Asus Vivobook Flip TP301UA – Pekskärmen fäller välbyggd hybrid

Asus Vivobook Flip imponerar på flera sätt. Den toppar visserligen inte i prestanda, utan underpresterar snarare lite på processorsidan och ligger några procent under de andra Core i5-datotrerna i processorresultat. Den hänger ändå med bra nog och i kombination med åtta gigabyte minne och en stor, snabb ssd så upplever vi den som pigg.

Det är en enkelt men redigt byggd dator med borstad metall i skärmlocket och för övrigt ett chassi i stabil silvrig plast med bekväma matta ytor. Med tre usb 3-portar varav en i usb c-format och ytterligare en usb 2-port är det här tillsammans med Acer Aspire R5 den mest generösa datorn vad gäller externa anslutningar.

Asus Vivobook Flip TP301UA

Vi gillar däremot inte riktigt datorns tangentbord som har relativt korta knappar och lite vickighet i mekaniken. Kraftfull bakbelysning är dock ett plus.

Pekskärmen på Vivobook Flip har en konstig ytbeläggning som gör att den har hög friktion och är jobbig att göra fingersvepningar med. Men att bara peta funkar klockrent, och vi tycker nog att pekfunktion bara är ett komplement till den här sortens dator. Skärmen är annars ljusstark och har klara, fina färger. Högtalarna ger oss bra tryck men kanske inte den bästa finessen i diskanten.

Datorn är relativt fri från bloatware, i alla fall av den irriterande och resurskrävande sorten. Vi får med den handfull appar vi lika gärna kunde laddat ner från Windows Store själva, men även ett par nyttiga och Asus-specifika program för ljudprofiler och färginställning till skärmen liksom ett specialprogram som fixar blåljusfilter.

Vivobook Flip imponerar främst med två saker. För det första en ovanligt tyst drift. Fläktarna går igång mer sällan än i de andra kraftfulla datorerna i testet, och när de är igång är ljudet från dem behagligt dämpat. För det andra är batteritiden, med driftstid upp över 13 timmar i vissa lägen, riktigt övertygande.

Fakta Asus Vivobook Flip TP301UA-C4011T

Processor: Intel Core i5 6200U, 2,3 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 520
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Minneskortläsare: Sd/sdhc/sdxc
Bildskärm: 13,3 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Kameror: 0,9 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.0 typ c, 2st usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Bakbelyst tangentbord: Ja
Storlek: 32,2 x 22,6 x 2,2 cm
Vikt: 1,66 kg
Batteritid: 3h 40min (hög belastning), 13h 15min (låg belastning)
Fläktkylning: Ja, 0-36 dBa
Pris: 8 000 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 3,06 poäng
Cinebench 11,5, grafik: 26,15 fps
Disk, läsning: 398,9 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Stor, snabb ssd.
Gott om usb-portar.
Dämpad kylning.
Bra batteritid.

minus

Underpresterar något.
Stumt tangentbord.
Obekväm pekskärm.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10