Vi går nu in i den månad som kallas för "vabruari". Ja, februari är den tid på året när flest människor är sjuka och eller är hemma för vård av barn (vab).

Att ge sig ut i kylan för att sedan sätta sig i kö hos vårdcentralen lär inte locka någon, och numera finns faktiskt alternativ. Har du enklare sjukdom kan du få diagnos och recept direkt över internet hos de så kallade nätläkarna. Du kan välja mellan att textchatta och använda webbkameran - och du gör det via datorn, mobilen eller appen.

Det finns en rad aktörer, men upplägget är ungefär det samma. Du loggar in på tjänsten med hjälp av ditt bank-id, och du betalar sedan med kreditkort. Som vuxen kostar det några hundralappar per besök, men det är som regel gratis för barn och gamla. Som du ser nedan finns det även en aktörer som erbjuder gratis besök för alla.

Det bör dock tilläggas att tjänsterna har fått stark kritik både från läkarhåll och från politiker. Deras framtid kan med andra ord komma att förändras.

Kry

Videomöten hos Kry…

Kry.se är den mest kända nätläkaren. Här kan du alltså få både diagnos och recept utan att lämna hemmet. Du kan textchatta och videosamtala via dator, platta eller mobil. Det enda som krävs för att komma igång är bank-id.


… och Min doktor

Det finns två stora vårdcentraler på nätet: Kry och Min Doktor. Båda erbjuder samma typ av tjänst till samma pris: 250 kronor per besök. För dig som är yngre än 20 eller äldre än 85 år är tjänsten däremot gratis.Capio

Både nät och vårdcentral

Företaget Capio, som driver vårdcentraler i hela landet, har även en digital tjänst som heter Capio Go. Tanken är att du först chattar och det inte räcker besöker du den fysiska vårdcentralen.


Billigare per mejl

Medicheck fokuserar på specialistläkare, och till skillnad från många av konkurrenterna varierar deras prislista: Om du nöjer dig med ett skriftligt svar kostar det 150 kronor medan ett videosamtal kostar 350 kronor.Doktor.se

Doktor.se ger gratis vård

Vill du slippa betala över huvud taget kan du välja Doktor.se. Den är baserad i landstinget Sörmland, som inte har någon patientavgift. Det här gäller även digitala besök – och även för invånare i andra landsting.

Reglerna har förstås blivit omdiskuterade, och en förändring kan vara på gång.


Avtal med riktiga vårdcentraler

Doktor24 är en digitaltjänst som även har avtal med fysiska vårdcentraler i Stockholmsregionen och ett femtontal andra städer. Om nätläkaren inte kan lösa ditt problem kan du därför boka tid hos vårdcentralen direkt i appen. Förutom läkare kan du även träffa psykologer via Doktor24.Medicoo

Gratis hudskanning med AI-robot

Nätläkaren Medicoo har bytt både ledning och ägare, och man laddar för större förändringar. Medicoo har bland annat lanserat en tjänst där den som är orolig för hudbesvär kan få gratis hjälp. Du laddar bara upp ett foto och sedan bedöms den av en robot som använder artificiell intelligens.


Service på andra språk

För dig som inte har svenska som modersmål skapades Daqatra. Det är en tjänst som kopplar ihop patienter med läkare som talar samma språk, till exempel arabiska, persiska, dari, somaliska och kurdiska.
I skrivande stund har dock tjänsten tagit en paus, och du kan med andra ord inte använda den.