Ett skärmlås på mobilen är ett måste. Om du inte har det kan en tjuv enkelt ringa svindyra utlandssamtal eller skicka betal-sms på din bekostnad. Ja, även mejlen och Facebook står som regel vidöppna om du inte kopplar på låset.

Missa inte: Så väljer du rätt lösenord – och här är fällorna att undvika

Problemet med alla sorters lås är att de skapar krångel. Många av oss tittar ofta på våra mobiler, och att varje gång behöva låsa upp kan skapa irritation.

I Android 5 infördes en funktion som kallas för Smart Lock, och den finns förstås kvar i Android 6. Den låter dig låsa telefonen som vanligt, men kan sedan lägga till olika genvägar till att låsa upp.

Öppna telefonen hemma

Den smartaste varianten heter Betrodd plats, och låter telefonen förbli olåst på ett begränsat geografiskt område. Om du anger din bostad som en betrodd plats är telefonen med andra ord öppen så länge du är hemma och när du går hemifrån låses den automatiskt.

Du kan också använda smartklockan eller bilhögtalarna som nyckel. Så snart du är i närheten av dessa låses telefonen upp. Om din telefon har stöd för den trådlösa tekniken nfc kan du till och med köpa speciella nfc-taggar och placera dem där du vill att telefonen ska vara öppen.

Ett tredje sätt är att låta låset vara rörelsestyrt. Det gör exempelvis att telefonen är olåst så länge den ligger i fickan, medan den låser sig om du lägger den på bordet. I vissa modeller går det även att låsa upp telefonen med hjälp av din röst eller din ansiktsform.

Tänk dock på att använda Smart Lock med försiktighet så att du inte lämnar den olåst i en situation där någon obehörig kommer åt den.


Så låser du även äldre telefoner
Smart Lock finns bara för Android 5 och senare, men även äldre telefoner går förstås att låsa på olika sätt. Så här fungerar det i de flesta telefoner. Observera dock att menynamnen kan skifta lite beroende på modell.

Öppna Program, Inställningar och leta upp Låsskärm och säkerhet (Låsskärm). Klicka på Skärmlåstyp (Skärmlåsning, Skärmlås) så får du se olika alternativ. Lösenord är säkrast men du kan även använda pin-kod eller mönster. Det ger lägre säkerhet, men är fortfarande mycket bättre än att inte låsa telefonen alls. Det kan även finnas andra alternativ utifrån telefonmodell.

Vill du öka säkerheten ytterligare väljer du Program, Inställningar , Låsskärm och säkerhet, Övriga säkerhetsinställningar (Säkerhet). Här kan du bland annat lägga på ett sim-kortslås.

Mönsterlås. Att låsa telefonen med ett mönster är enklare men mindre säkert än en pin-kod.
Mönsterlås. Att låsa telefonen med ett mönster är enklare men mindre säkert än en pin-kod.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning