Det var länge sedan stationära datorer var synonymt med ett tungt och stort datortorn. I dagsläget handlar det lika ofta om små dosor på skrivbordet – inte större än en trave cd-skivor. Eller ibland ännu mindre. Intel rörde om rejält i somras med sin Compute Stick, en komplett Windows-pc med Atom-processor som var så kompakt att man kunde missta den för en överdimensionerad minnespinne.

Missa inte: Fem heta trender på årets CES-mässa

Chromebit
Chromebit är lätt att bära med sig.

Pluggas rakt in i skärmen

Nu har även Asus släppt sin egna variant på samma format, och den här gången är det med arm-baserad processor och Chrome OS. Chromebit är en prispressad och nerbantad kusin till tillverkarens egna Chromebox-datorer. Nerbantad i både i mått, prestanda och funktioner. Och som sagt pris.

Chromebit har en hdmi-kontakt i ena änden som du ska kunna stoppa direkt in i en skärm. Vi hittade dock ingen bildskärm som det var möjligt i, eftersom pinnen för övrigt är relativt knubbig. Som tur är får man med ett par olika adaptrar för hdmi, så det ska inte vara något problem att ansluta till de allra flesta skärmar och tv-apparater. Sedan behöver pinnen ström också, som matas från en ac-adapter.

Chromebit
Hdmi-pluggen körs med fördel in direkt i en skärm eller tv. Så länge den får plats. Om inte får du också med två olika hdmi-förlängare.

Trådlöst funkar bäst

Förutom hdmi och ingång för ström har pinnen bara en utgång, en usb 2.0-port baktill. Därför kommer du behöva investera i mus och tangentbord på bluetooth för att på ett praktiskt sätt kunna använda Chromebit, alternativt skaffa en usb-hub och ansluta mus och tangentbord till. Det känns som något som nästan borde ha skickats med. Eller varnats tydligt för. De flesta har ju trots allt fortfarande vanliga usb-tillbehör till sina datorer.

Har du trådlös mus och tangentbord så kan du använda usb-porten för att till exempel ansluta en extra lagringsenhet. Som vanligt med Chrome-datorer är det snålt med intern lagringsplats, bara 16 gigabyte, varav flera är upptagna av systemet. Tanken är att du ska göra allt i molnet, och du får gott om plats på en Google Drive att lagra prylar på. Chromebit har inte heller sd-kortläsare, vilket några lite större Chromebox-datorer har, liksom de flesta bärbara Chromebooks.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning