Att skaffa bra mjukvara till din dator behöver inte kosta skjortan. I den här artikeln tipsar vi om nitton riktigt bra program som inte kostar ett öre.

1. Google Chrome, Firefox och Opera

Det är många som använder sig av webbläsaren som följde med datorn, men du behöver inte nöja dig med Internet Explorer eller Edge om du inte vill. Nuförtiden vimlar det av alternativa webbläsare, varav Google Chrome, Mozilla Firefox och Opera är de mest populära. 

Webbläsare
Webbläsare

I våra ögon ger Chrome den bästa användarupplevelsen. Programmet är snabbt och det finns gott om tillägg som ger extra funktioner. Det är inte för inte som Googles webbläsare för tillfället är den mest populära av dem alla.

2. Ninite

Har du skaffat en ny dator kan du ha stor nytta av Ninite, ett program som gör det möjligt att installera flera populära gratisprogram i ett svep.

Ninite
Ninite

Markera vilka program som du är intresserad av, därefter får du en exe-fil som innehåller dina valda favoriter. Öppna filen och vänta tills installationen är slutförd – enklare än så blir det knappt. Ett extra plus är att du slipper eventuella skräpprogram som emellanåt bifogas de vanliga installationsfilerna.

3. Unchecky 

Apropå skräp som smusslar sig in i våra datorer kan vi tipsa om Unchecky, ett gratisverktyg som automatiskt avmarkerar alla kryssrutor som dyker upp när du försöker installera ett program.

Unchecky
Unchecky 

Om någon skum mjukvara försöker ta sig in i din dator får du upp en dialogruta som varnar dig, så du har full kontroll över processen.

4. Malwarebytes Anti-Malware Free

Windows Defender som ingår i Windows 10 ger visserligen ett hyfsat skydd för de flesta användare, men det kan vara klokt att skaffa ytterligare något säkerhetsprogram för att vara på den säkra sidan.

Malwarebytes Anti-Malware Free
Malwarebytes Anti-Malware Free

MalwareBytes Anti-Malware Free riktar in sig på att hitta och eliminera skadeprogram som tagit sig in på din dator. I gratisversionen erbjuds endast grundläggande funktioner, vill du ha skydd mot gisslanprogram och möjlighet att scanna datorn i realtid är det premiumversionen som gäller.

5. PC Decrapifier

Köper du en ny dator är risken stor att du får en mängd så kallad ”bloatware” på köpet, något som lägger beslag på systemresurser i onödan.

Här kommer PC Decrapifier in i bilden. Med det här verktyget får du upp en lista över alla program som finns på din dator, sen är det bara att radera dem som du inte har nytta av. Se upp bara så att du inte råkar radera något som du faktiskt använder dig av.

PC Decrapifier
PC Decrapifier

Det kan nämnas i sammanhanget att Microsoft har ett eget verktyg för att ta bort skräpprogram, men det kräver att du installerar om Windows 10 från grunden. I våra ögon är PC Decrapifier ett bättre alternativ.

6. Launchy

Huvudfunktionen för Launchy är som namnet antyder att starta program snabbt och enkelt, men med det här verktyget kan du dessutom öppna filer och mappar på några sekunder, stänga av datorn eller döda processer. Med hjälp av rätt tillägg kan du till och med göra matematiska uträkningar utan att ta fram miniräknaren.

Launchy
Launchy

Launchy klassas som ”donationware”, så du får själv avgöra om du vill betala för programmet eller ej. Vi föreslår att du väljer det förstnämnda, på så sätt ökar chansen att programmet fortsätter att finnas till.

7. 7-Zip

Windows har visserligen inbyggt stöd för så kallade zip-filer, men förr eller senare stöter du säkert på komprimerade filer i ett annat format.

7-Zip
7-Zip

Populära 7-Zip baseras på öppen källkod och har stöd för de flesta format som brukar användas vid komprimering. Vill du skapa dina egna arkiv kan du även välja att förse dem med lösenord inifrån programmet.

8. CCleaner

Ett annat systemverktyg som är nästintill ett måste på datorn är CCleaner från Piriform. Här får du möjlighet att ta bort oönskade cookies, rensa webbläsarhistoriken, ta bort onödiga filer och hålla ordning på ditt Windows-register.

CCleaner
CCleaner

Gratisversionen av CCleaner innehåller mängder med nyttiga verktyg, men vill du ha support och automatiska uppdateringar får du snällt betala för premiumversionen.

9. VLC

En av de minst populära nyheterna i Windows 10 är att möjligheten att spela upp dvd-filmer utan extra mjukvara inte längre finns kvar. Lyckligtvis kan vi förlita oss på klassiska VLC som klarar av att spela upp alla möjliga sorters film- och ljudformat. 

VLC
VLC

VLC finns i en lång rad varianter för i stort sett alla operativsystem, så du behöver inte köra Windows 10 för att ha nytta av programmet.

10. Paint.net och Gimp

Paint.net är en gratis bildredigerare som erbjuder de flesta funktioner man behöver för att piffa upp sina fotografier, däribland lagerhantering. Så om du tycker att Photoshop är alldeles för dyrt är programmet ett utmärkt budgetval.

Paint.net
Paint.net

Vill du ha ännu fler funktioner än vad Paint.net erbjuder kan du spana in Gimp, men observera att det programmet är aningen mer komplicerat.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning