11. Audacity

Om du behöver spela in eller mixa ljud utan att spendera en massa pengar är Audacity ett av de allra bästa gratisverktygen. 

Audacity
Audacity

Ljudredigeringsprogrammet baseras på öppen källkod och erbjuder mängder av knappar och inställningar. Det kan ta en stund att lära sig alla funktioner, men det är väl värt mödan i slutändan.

12. Revo Uninstaller

När du tar bort mjukvara med hjälp av Windows inbyggda avinstalleringsverktyg är det långtifrån alla filer som försvinner, något som innebär att du inte får tillbaka allt lagringsutrymme. Använder du dig av Revo Uninstaller blir du verkligen av med alla filer som hör till programmet som du avinstallerar.

Revo Uninstaller
Revo Uninstaller

De flesta funktioner finns tillgängliga i gratisversionen, men har du behov av ännu fler finns det en betalversion för några hundralappar.

13. Recuva

Har du råkat radera en fil av misstag kan du se om du kan få tillbaka den med hjälp av Recuva, ett program som utvecklarna av CCleaner ligger bakom.

Recuva
Recuva

Observera att Recuva inte kan återställa samtliga raderade filer utan bara vissa. Om du har använt dig av raderingsverktyg som Eraser lär du inte heller få tillbaka dina filer.

Vill du ha tillgång till automatiska uppdateringar och support finns det en betalversion tillgänglig, men gratisversionen duger mer än väl för de flesta av oss. 

14. Sumatra PDF

Standardvalet för att öppna pdf-filer är Adobe Reader, men det är ett onödigt krävande program som dessutom är en populär måltavla för säkerhetsattacker.

Sumatra PDF
Sumatra PDF

Om det räcker med grundläggande funktionalitet kan du med fördel installera Sumatra PDF i stället för Adobe Reader. Det går blixtsnabbt att öppna en fil och allt ser ut som det ska.


15. Spotify och Itunes

När det gäller strömmande musik står kampen nuförtiden mellan Spotify och Apple Music, varav den sistnämnda tjänsten är inbakad i allt-i-ett-programmet Itunes.

Spotify
Spotify

Vilken tjänst som är bäst diskuteras vilt, men det går inte att klaga på utbudet vilket program du än väljer i slutändan. En fördel med Spotify är den reklamfinansierade gratisversionen, vilket är ett bra val för dig som bara lyssnar på musik lite då och då.

16. Lastpass och Dashlane

Vid det här laget vet de flesta av er att man behöver riktigt bra lösenord till sina konton, det duger inte med ”qwerty” och liknande. Problemet är att krångliga lösenord är svåra att minnas och här kommer lösenordshanterare in i bilden.

Lastpass
Lastpass

Vår gratisfavorit är Lastpass, en molnbaserad tjänst som genererar starka, slumpmässiga lösenord. Ett annat bra alternativ är Dashlane, men här är gratisversionen begränsad till en enda enhet. Så har du flera apparater är Lastpass att föredra.


17. Libreoffice och Google Docs

Har du en dator är sannolikheten stor att du behöver någon form av kontorspaket. Vill du inte betala för Microsoft Office kommer du långt med Libreoffice. Här får du motsvarigheter till Word, Excel och Powerpoint helt utan kostnad.

Libreoffice
Libreoffice

Använder du dig av flera apparater kan det annars vara smidigt att välja Google Docs (Google Dokument på svenska). Här sparas alla filer i det så kallade molnet för smidig åtkomst.

18. Autohotkey

Med hjälp av Autohotkey kan du skapa dina egna tangentbordskommandon för vilket program som helst, något som kan öka din effektivitet en hel del.

Autohotkey
Autohotkey

Programmet är kanske inte helt lätt att förstå sig på för nybörjare, men när du väl har lärt dig hur det fungerar är det ren och skär magi.

19. Tunnelbear

Vill du surfa säkert kan det vara klokt att använda sig av en vpn-tjänst, vilket innebär att du skapar ett virtuellt privat nätverk mellan två uppkopplingar. Ett populärt alternativ är Tunnelbear, ett program som är snabbt och enkelt att använda.

Tunnelbear
Tunnelbear

Gratisversionen är tyvärr begränsad till 500 megabyte data per månad, vilket i ärlighetens namn inte räcker långt om du strömmar musik eller video. Men det är åtminstone tillräckligt för att se om det är värt att betala för fullversionen eller ej.

Ladda ner Tunnelbear här!

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning