Frankrike kan komma att bli det första landet att tillåta fildelning av upphovsrättsskyddat material. I december lades ett förslag fram om rätten att ladda ner hur mycket material som helst i utbyte mot en viss avgift, ett förslag som fick ett positivt mottagande. Detta skapade ett ramaskri från skivbolag och filmproducenter, vilka än en gång pekade på de förlorade intäkterna som fildelningen kostar dem.

Resultatet av omröstningen gav även den franska regeringen anledning att skämmas då det hade tänkt implementera stora böter och straffavgiftar samt treåriga fängelsestraff för piratkopiering. Istället för att stödja regeringen röstade man således för ett förslag som innebär en slags ”global licens” som ger en rätten att ladda ner obegränsat i utbyte mot en månatlig avgift på ett fåtal euro. Intäkterna ska sedan gå till musik- och filmindustrin.

Parlamentets röst fick regeringen att se över sitt förlag igen och nu har två månader ägnats i samråd med artister, representanter från musik- och filmindustrin och internetanvändare har man försökt nå en kompromiss. Regeringens nya förslag avfärdar visserligen fortfarande licenslösningen för fildelning, men man anser att kopiering för privat bruk är tillåtet. Dessutom har straffsatsen för fildelningsbrott minskats.

Inför det andra valet samma fråga tycks stödet för legalisering fortfarande vara starkt bland parlamentarikerna, regeringens vilja till trots. Den gångna veckan är också präglats av en stor debatt med starka inlägg från alla berörda parter. Enligt BBC News kommer fildelningen oundvikligen att underlättas på något sätt, vilket kommer få stora konsekvenser för film- och musikbranschen i Frankrike.

Källa: BBC News