Windows-surfplattor har varit hetaste pc-trenden ända sedan Windows 10 lanserades i höstas. Det är faktiskt lite märkligt, då Windows 10 inte direkt var ett steg i rätt riktning för surfplattegränssnittet jämfört med Windows 8.1.

Snarare beror det på Intels processorteknik och hur senaste generationen Atom och Core M-kretsar har gjort att tillverkarna har kunnat bygga riktiga Windows-maskiner som är tunna, lätta och strömsnåla.

Därför är det dags att titta på en platta som varken är tunn, lätt eller särskilt strömsnål. Dell Latitude 12 Rugged Tablet är nästan 2,9 centimeter tjock och väger 1,8 kilo. Den är bepansrad med massivt metallchassi och tjocka stötdämpande gummihörn, rejäla täta plastluckor över alla externa portar, skjutbara luckor som skyddar kameralinserna, fysiska, programmerbara knappar, och infälld stylus-penna på snöre. Och ett pris på över tjugo tusen kronor.

Dell Latitude 12 Rugged Tablet
Nästan tre centimeter tjock och nästan två kilo tung. Dell Latitude 12 Rugged Tablet är inte en surfplatta för alla.

Funkar i duschen men inte i badet

Men så är det ju också ett så kallat ruggat specialbygge. Vattentät, okänslig för värme och kyla, och tål nästan vad som helst när det gäller stötar, slag och andra fysiska påfrestningar. Den är klassad som IP65, vilket innebär att den är helt skyddad mot damm och partiklar, och klarar att spolas av med kraftfull vattenstråle. Däremot har den inte skydd mot nersänkning i vatten.

Kanske vill du då också ha en kompatibel docka med tangentbord så att du får full notebook-funktionalitet? Jadå, det finns, och den kan bli din för lite drygt fem tusen till. Dell säljer också en skrivbordsdocka, inte heller den direkt gratis.