Nästan varje vecka larmas det om olika typer av hackerattacker och intrång hos vanliga tjänster många av oss använder dagligen. Ändå verkar det inte som att vi lär oss och anstränger oss det minsta för att se till att säkra upp våra konton. Fortfarande är lösenord som "password" och "123456" jättevanliga och vår stora läsarundersökning visar att 6 av 10 användare inte ändrar sina lösenord ens en gång per år. Två tredjedelar av de som deltog i vår undersökning använder dessutom samma lösenord till flera tjänster. Något som kan ställa till det ordentligt om ett av dina konton blir hackade eller en databas hamnar i fel händer.

Så vad är din ursäkt? Har du många lösenord att hålla i minnet? Det argumentet håller inte, det finns tjänster som t ex Lastpass som vi skrev om häromdagen. En av flera smarta och säkra tjänster som gör att du bara behöver hålla reda på ett lösenord i datorn.

Missa inte: 6 av 10 slarvar med lösenorden

Tycker du att det är svårt att komma på ett smart lösenord? Här finns också hjälp att få i form av program som automatiskt kan generera ett säkert lösenord åt dig. Eller så följer du bara några enkla riktlinjer, som att undvika ord och siffror som på något sätt är kopplade till dig själv (personnummer är en klassiker), och att du kombinerar siffror och bokstäver och skapar ett hyfsat långt lösenord på minst 10 tecken. Visst kan det vara lockande att utgå från någon siffra som du redan kan i huvudet, som ett telefonnummer eller kanske ditt postnummer. Men det är bara att glömma, hur smart du än tycker att du är när du ska kläcka den perfekta varianten av befintliga bokstavs- eller sifferkombinationer kan du räkna med att det finns program som är smartare. Och ett lösenord är färskvara.

Passa nu på att byta lösenord med en gång om du inte gjort det nyligen, och om du inte litar på ditt goda minne är det läge att skaffa ett program som håller reda på lösenorden åt dig. Nästa gång vi gör vår stora läsarundersökning vill jag se att många fler användare slutat slarva med säkerheten!