Ibland händer det. Du ska installera ett program eller göra en uppdatering, men du har för bråttom och missar att läsa det finstilta.

Har du otur betyder det att din webbläsare blir helt förändrad. I stället för din vanliga startsida visas något helt annat och när du ska göra en sökning används inte din vanliga sökmotor.

Din webbläsare har helt enkelt blivit ”ockuperad” och du kan inte gå via Kontrollpanelen för att ta bort det program som ställer till det.

Missa inte: Bästa knepet när det går segt att surfa i Windows 10

Vill tjäna pengar

Tyvärr är det här ett vanligt problem, och även seriösa företag är inblandade. När du installerar olika sorters gratisprogram händer det ofta att de tar kontrollen över din webbläsare. Det vanligaste exemplet är tilläggsprogrammet Java. När du ska installera eller uppdatera det tar Yahoo över din webbläsare om du inte avmarkerar en liten kryssruta i början av installationen.

Förklaringen är förstås ekonomisk. Om din vanliga startsida och sökmotor byts ut mot Yahoos tjänar de pengar i takt med att du exponeras för deras reklam. Yahoo är därför berett att betala de programtillverkare som skickar med ett program som förändrar din webbläsare.

Den här sortens irritationsmoment ska inte blandas ihop med virus och trojaner. Yahoo-tillägget gör inget skadligt för datorn, och du får en tydlig varning. Det bästa du kan göra är med andra ord att vara försiktig när du installerar program och att avbocka eventuella varningsrutor. Genom att ägna någon minut extra åt att läsa igenom instruktionerna sparar du mycket tid i slutändan.

Missa inte: Här är bästa gratisalternativen till Microsoft Office

Men om du skulle glömma det här är det ändå relativt enkelt att återställa webbläsaren och kasta ut ockupanterna.

Gratisprogrammet som hjälper dig

Ibland går det inte att själv återställa webbläsaren. Vissa ”ockupanter” har tagit sig djupare in i systemet, och hindrar dig från att själva radera det.
Har du drabbats av ett sådant program kan säkerhetsföretaget Symantecs gratisverktyg Norton Power Eraser komma till nytta. Så här använder du det.

Norton Power Eraser
Felfinnare. Norton Power Eraser hjälper dig att bli av med fler oönskade program.

1. Surfa till Nortons hemsida och klicka på Ladda ned. Spara programmet på Skrivbordet.

2. Dubbelklicka på programmet och följ instruktionerna för att installera.

3. När programmet öppnats klickar du på Sök efter risker. Följ instruktionerna så söker programmet igenom din dator och erbjuder dig att rensa den.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 10 minuter

Det här behöver du:

  • Google Chrome, Mozilla Firefox, Windows Edge eller Internet Explorer.

Det här lär du dig:

  • Därför kidnappas din webbläsare.
  • Så återställer du startsidan och sökmotorn.
  • Hur du blir av med irriterande tillägg.