- I mitten av 2007 kommer alla hyresgäster ha tillgång till nätet, och majoriteten redan inom ett år, säger Jonas Birgersson, vd för Labs2 som levererar den tekniska lösningen för bredbandsnätet.

Kommunägda LKF har runt 10 000 hyresgäster i Lund och de mindre orterna i kommunen. Just nu testas tekniken för fullt, och så fort det är klart kommer hushållen att anslutas successivt.

Bredbandsnätet kommer att vara helt öppet, vilket innebär att kunderna får möjlighet att välja mellan en rad olika internetleverantörer. Många bredbandsnät är i dag slutna, så att kunden tvingas ha sitt abonnemang hos företaget som byggt nätet. Med en öppen lösning uppstår konkurrens, vilket leder till lägre priser.

Vad den rekordsnabba 1000 megabitsuppkopplingen kommer att kosta för kunderna är inte bestämt än, men Jonas Birgersson tror att det kan röra sig om runt 900 kronor i månaden. Väljer kunden en långsammare uppkoppling blir det billigare.

Uppkopplingen är symetrisk, det går alltså lika snabbt att ladda hem filer som att skicka filer till nätet.

En internetanslutning på 1000 megabit möjliggör extremt krävande tjänster. Till exempel kan den hantera flera strömmande filmvisningar med HD-kvalitet samtidigt.

Lundaborna blir de första i världen att kunna koppla upp sig med den hastigheten.

- Sverige var först med 10 megabit, vi var först med 100 megabit och nu är vi först igen med att erbjuda 1000 megabit till privatpersoner. Sverige fortsätter att vara världsledande, säger Jonas Birgersson.